Filmy mimo mainstream
25.10.2016 | bakeero

RECENZE: 99 Homes – kdo přežije ve finanční džungli?

Finanční krize jede na plné obrátky a nejinak je tomu také na Floridě. Stavební dělník Dennis Nash tu už hezkých pár týdnů nemůže zavadit o pořádný kšeft a následkem toho přichází o rodinný dům. Z něj se teď i se svým synem a matkou musí vystěhovat do motelu. Dokáže získat ztracený domov zpět? A pokud ano, za jakou cenu?

Andrew Garfielda – představitele titulní role, si budete pamatovat asi především z Fincherovy Sociální sítě, Michaela Shannona nejspíš odnikud, ale přesto to bude ta povědomější tvář. 99 Homes je především o výkonu těchhle dvou zmíněných a sluší se poznamenat, že oba dva se vybičovali k velice solidním výkonům.

Shannon hraje realitního makléře Mikea Carvera, který se živí tím, že vystěhovává lidi jako je Dennis Nash z jejich domovů. Ten se pak shodou okolností stane jeho zaměstnancem, nebo lépe řečeno kumpánem, který se přes tenhle nevděčný kšeft hodlá dostat zpátky k vlastnímu bydlení i pryč od ztroskotanců z motelu.

Film ukazuje, jak snadno jste v Americe mohli přijít o střechu nad hlavou, když jste si vzali hypotéku, na kterou jste prostě neměli. A v tom je pro mě osobně největší zádrhel filmu. Se všemi těmi vystěhovanými jsem nedokázal plně soucítit, protože prakticky všichni byli způsobilí a dobře věděli, co dělají, když zastavovali své domovy, aby si pořídili věci, které k životu nepotřebovali.

Teprve to, že pak přišel někdo, kdo měl dost silný žaludek k tomu, aby vydělával na vyhazování těchhle chudáků z jejich domovů, je pro Filmfanatica zajímavější téma. Nedá se s určitostí tvrdit, že když se někdo živí tímhle způsobem, tak je ztělesněním všeho zla. Film postupně dochází k určitému rozhřešení, ale to se nemůže dostat všem. Někdo si dokáže pokerovou tvář i hroší kůži udržet až do konce, někdo se poddá vlastní lidskosti a – dojede na to. Obětovat se bez položení oběti totiž nelze.

Ve své podstatě je 99 Homes takovou novou drsnou finanční adaptací Darwinovi teorie. A jak by pravil klasik; můžete s tím nesouhlasit, můžete proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.

6/7
Darwinova teorie stále platí. Nedávná finanční krize nám to jenom potvrdila a ukázala svou tvář pro 21. století.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: 99 Homes – kdo přežije ve finanční džungli?

99 Homes

Drama
USA, 2014, 112 min

Režie: Ramin Bahrani
Scénář: Ramin Bahrani, Amir Naderi
Kamera: Bobby Bukowski
Hudba: Matteo Zingales, Antony Partos
Hrají: Andrew Garfield, Michael Shannon, Laura Dern, Tim Guinee, Noah Lomax, Cullen Moss, Wayne Pére, Jeff Pope, J.D. Evermore, Jayson Warner Smith, Clancy Brown, Deneen Tyler, Jason Kirkpatrick, Garrett Kruithof, Jamie Elliott, James E. Guidry, Juan Gaspard, John L. Armijo, Albert C. Bates, Ann Mahoney, Chris Angerdina, Judd Lormand…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku