Filmy mimo mainstream
21.09.2016 | bakeero

RECENZE: Pod dohledem – hongkongská pátračka v akci

Takhle nějak si asi naši zpravodajci musí představovat ideální svět; na sledování jedné osoby máte vyčleněnou nejméně četu a v ulicích pak těžko narazíte na někoho, kdo nepatří k policejnímu sboru. Zdá se, že v Hongkongu to takhle funguje. Tam totiž elitnímu policejnímu útvaru, který se specializuje právě na sledování osob, velí seržant Wong Man Chin. On a jeho lidé si všímají každého detailu a zločinci už můžou jenom stříhat metr, než jim na rukou cvaknou náramky.

Do téhle jednotky teď nastupuje nováček – agentka Ho. A hned se dostává do víru případu, kdy je třeba vypátrat bandu lupičů, kteří mají na svědomí přepadení klenotnictví. Navíc to vypadá, že se chystají na další akci a tentokrát by mohla téct i krev.

Pod dohledem je procesní kriminálka, která vás nenechá vydechnout a prakticky od prvních minut vás udržuje v pozornosti. Agenti jsou totiž takřka permanentně v zápřahu a neustále si musíte všímat všech detailů, aby vám na konci filmu všechno zapadlo do sebe.

Film je z roku 2007 a kamera je asi jeho nejslabším článkem. Působí až příliš civilně a realisticky. Na druhou stranu, možná právě díky tomu vás film tak snadno vtáhne do děje. Při zpětném pohledu potěší hlavně staromilský přístup ke sledování; žádné drony, žádné hightech vychytávky, ale poctivé chození po ulicích, poctivé sledování – zkrátka echt policejní práce. Téhle době už dávno odzvonilo, jak nám nedávno ukázal další snímek s anglickým názvem Eye in the Sky.

V některých scénách dá film vzpomenout i na legendární Francouzskou spojku, takže za Filmfanatica jde o fajnovou poctu a rozlučku se starými metodami sledování. Pokud by vám ale look tohohle filmu přišel přece jen až moc realistický a máte radši stylovost a akci, můžete zkusit pozdější remake. Já doporučuji tenhle originál.

4/7
Povedené zamávání starým časům analogového sledování. Pocta vychozené policejní práci.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Pod dohledem – hongkongská pátračka v akci

Pod dohledem / Gen zong

Krimi / Thriller
Hong Kong, 2007, 90 min

Režie: Nai-hoi Yau
Scénář: Nai-hoi Yau, Kin-yee Au
Kamera: Tung-leung Cheung
Hudba: Dave Klotz, Guy Zerafa
Hrají: Simon Yam, Tony Leung Ka-fai, Kate Tsui, Suet Lam, Maggie Shiu, Siu-fai Cheung, Yuk-sau Ng, Yiu-cheung Lai, Samuel Pang, Xue-xin Xie, Kwok-shing Lau, Sunny Wong, Hin-wai Au, Chung-him Law, Chung-kei Lau, Kung Chan, Wah-wo Wong, Chi-shing Chiu, Wai-leung Hung, Kon-chung Tam, Johnny Wong, Pauline Yeung, Yung-cheung Chang…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku