Filmy mimo mainstream
12.09.2016 | bakeero

RECENZE: Hra peněz – vám z Wall Streetu

Jodie Foster neusedá na režisérskou sesli zas tak často. A v jejím nejnovějším snímku Hra peněz se ukazuje, že je to možná i škoda. Námět a celkové vyznění filmu mi sice nijak neimponuje, ale z režisérského hlediska jde o slušnou práci. Především s tempem. To je v úvodu doslova zběsilé a vy absolutně nestíháte chytat všechny informace, které na vás chrlí George Clooney v roli protřelého bankovního experta, co má svůj vlastní televizní pořad.

Zpomalíme teprve ve chvíli, kdy do studia napochoduje mladý Jack O’Connell a pozornost kamer si vynutí prostřednictvím pistole a bomby. V tu chvíli dostává rutinní program zcela jiné grády a režisérka Julia Roberts se musí vybičovat k životnímu výkonu. Jinak bude mít na čočce kamery Clooneyho krev a vůbec celé studio rozprášené na kousky od 4 kilogramů semtexu.

Hra peněz je filmem o boji jedince proti finančnímu systému. Zdánlivě nesrozumitelnému systému, který nechápe a hodlá si vydupat jeho překlad. Pak snad bude schopný najít viníka toho, proč přišel o všechny své úspory. Akcie zavedené analitické společnosti totiž přes noc drasticky ztratili hodnotu a na světě je tak problém za 800 milionů dolarů.

S rozkrýváním toho, jak se vůbec tenhle malér mohl stát, pomůže O’Connellovi George Clooney, Julia Roberts i miliony diváků, kteří budou jejich šou sledovat živě na televizních obrazovkách. Zápletka tedy vypadá solidně, ale bohužel mi přišlo, že její potenciál není využit naplno. Motivaci věříte de facto jen skvělému O’Connellovi, který u mě roste s každou rolí (viz recenze dramatu ’71 ). Clooney i Roberts jsou spíše karikaturami svých profesí, než živí lidé. Ne, že by hráli špatně, to u těchhle dvou nejspíš ani nejde, ale jejich postavy jsou zkrátka ploší, než by se slušelo.

Gradovaný závěr nakonec vyšumí tak trochu do ztracena, takže celkový dojem je s odstupem času až překvapivě mdlý. A to zamrzí, protože tahle sestava prostě měla na víc, než “jen” na solidní finanční thriller, který zapadne.

4/7
Vzhledem k sestavě trochu rozčarování. Potěšil hlavně (znovu) excelující Jack O'Connell.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Hra peněz – vám z Wall Streetu

Hra peněz / Money Monster

Drama / Thriller
USA, 2016, 95 min

Režie: Jodie Foster
Scénář: Alan DiFiore, Jim Kouf, Jamie Linden
Kamera: Matthew Libatique
Hudba: Dominic Lewis
Hrají: George Clooney, Julia Roberts, Jack O’Connell, Dominic West, Caitriona Balfe, Christopher Denham, Giancarlo Esposito, Liz Celeste, Marko Caka, Pernell Walker, Robert C. Kirk, Dennis Boutsikaris, Darri Ingolfsson, Christina Saragaglia, Greta Lee, Aly Mang, Matt Walton…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku