Filmy mimo mainstream
24.09.2016 | bakeero

RECENZE: Election 2 – gangsterem proti své vůli

Pro Filmfanatica nešlo v tomhle případě o první setkání s volbou. Už v roce 2009 jsem viděl první díl, který sice nijak extra nenadchnul, ale to mě neodradilo od pokračování. Obzvlášť, když se Election 2 těší o poznání přívětivějšímu diváckému přijetí. Takže jak? Je druhá volba lepší, než ta první? Je. Ale co to znamená v celkovém kontextu hongkongských gangsterek? Na to už není odpověď tak jednoduchá.

Děj se točí kolem blížící se volby nové hlavy organizace, která velí celému hongkongskému podsvětí. Zástupci nejrůznějších klanů se každé dva roky musí shodnout na kandidátovi, který dokáže udržet příměří mezi jednotlivými zájmovými skupinami a tím zajistí organizaci prosperitu. Lam Kok, současný boss, se hodlá o pozici ucházet také tentokrát – což by ale znamenalo změnu stávajících pořádků. Nikdo totiž zatím nevládl 2 volební období v řadě.

Jeho protikandidátem se shodou okolností a vlastně i proti své vůli stane mladičký obchodník Jimmy. Ten chce zůstat světem gangsterů nepošpiněný, ale nakonec bude muset sáhnout ke všem myslitelným (i nemyslitelným) prostředkům vedoucích ke zvolení také on.

Election 2 je gangsterkou, která neřeší problémy mafiánské organizace s policií nebo bezpečnostním aparátem, ale rozplétá mocenské struktury uvnitř samotných kriminálních struktur. Hongkong si v tomhle směru bezesporu nese určitá specifika, takže se znovu můžete těšit na některé netradiční prvky a nápadité inovace – především donucovacích přesvědčovacích technik.

Nechuť hlavního hrdiny nechat se zatáhnout do špinavého světa hongkongských triád dává vzpomenout na legendární postavu Michaela Corleoneho z Kmotra. Stejně jako on, tak i Jimmy by se raději věnoval čistě byznysu, jenže když chcete růst, tak se zkrátka nevyhnete okamžiku, kdy si budete muset ušpinit ruce. Jenže i tak je volba ve vašich rukách.

4/7
V Hongkongu volby umějí. Občas u toho sice teče krev, ale zase máte jistotu, že nemůžete sáhnout vedle - a zvolit špatně.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Election 2 – gangsterem proti své vůli

Hak se wui yi wo wai kwai / Election 2

Drama / Krimi / Thriller
Hong Kong, 2006, 92 min

Režie: Johnnie To
Scénář: Nai-hoi Yau, Tin-shing Yip
Kamera: Siu-keung Cheng
Hudba: Robert Ellis-Geiger
Hrají: Louis Koo, Simon Yam, Nick Cheung, Ka-tung Lam, Suet Lam, Siu-fai Cheung, Tin-lam Wong, Mark Cheng, Ping-man Tam, Pauline Pan, Andy On, Yung Yao, Albert Cheung, Bun Yuen, Jonathan Lee, Sze-yan Wong, Chung-shun Tsui, Hau-keung Lo, Chi-shing Chiu, Ching-ting Lu, Pui-chung Tong, Yung-cheung Chang, Chi-ping Cheung, Siu-kai Chan…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku