Filmy mimo mainstream
16.09.2016 | bakeero

RECENZE: 9. april – nerovný boj s Wehrmachtem

Náš mnichovský komplex známe všichni. Naposledy o něm roztočil skvělý mystifikační kolotoč Petr Zelenka ve filmu Ztraceni v Mnichově. Na rozdíl od nás, Dánové měli tu šanci německému útoku se bránit. I když jenom na pár hodin. Ale stačilo to k tomu, aby si o událostech z 9. dubna 1940 mohli natočit film.

Dánská armáda byla před 2. světovou válkou špatně vyzbrojená a proti nejmodernější vojenské síle tehdejší Evropy – Wehrmachtu neměla šanci. V příhraniční oblasti se četa cyklistických amatérů snažila zastavit německou mašinu, která se na ně vrhala v obrněných vozidlech, tancích a za podpory letectva. A i když by z toho mohl vzejít nechutný patos, 9. april je vkusným vyobrazením tehdejší zoufalé situace.

Do děje jsme vrženi prakticky v předvečer německé invaze a sledujeme čekání dánské čety, která je tvořena především ze střelců na kolech a několika motocyklů. Jejich nejtěžší zbraní je kulomet. I proto je vám jasné, že nicotnost tohohle nádobíčka nenahradíte žádným heroismem. Ten průraznosti vaší munice nepřidá.

Díky první části filmu, kde se seznámíme s omezeným počtem hlavních hrdinů, pak všechny pozdější ztráty opravdu zamrzí, protože za každým padlým vidíte konkrétního člověka. Napětí je mistrně budované také ve chvíli prvotní konfrontace, kdy se na horizontu silnice objeví první německé síly. Pak už následuje jen marný boj a ústup směrem do vnitrozemí.

9. april je komorní snímek, takže nečekejte epické bitvy a strhující akční scény. Ani patos o tom, že partička cyklistů zastaví pancéřovou divizi. Namísto toho dostanete uvěřitelný obraz, jak zoufalá situace to pro dánské vojáky tehdy byla. Obzvláště ve chvíli, kdy jim vláda upřela právo se na nerovný boj alespoň nachystat a sama pak kapitulovala tak brzo, že se k jejímu sídlu ani nedonesly první ozvěny výstřelů. Zase jednou se tak potvrzuje výrok o tom, že válka je jen pokračováním politiky. A politika válku ovlivňuje natolik, že vojáci už vlastně ani nemají právo dělat rozhodnutí. Jen kompromisy.

Psychologie marnosti je zobrazena na výbornou a 9. april bych zařadil mezi nejlepší “komorní” válečné filmy, jaké jsme kdy viděl. Po Zemi min a Boji tedy Dánové znovu míří do černého.

5/7
Dánští cyklisté čelí německé pancéřové divizi. Bez patosu a hrdinských klišé. S marností a bezvýchodností, před kterou se nedalo uniknout.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: 9. april – nerovný boj s Wehrmachtem

9. april / April 9th

Drama / Válečný
Dánsko, 2015, 93 min

Režie: Roni Ezra
Scénář: Tobias Lindholm
Kamera: Philippe Kress
Hudba: Jonas Struck
Hrají: Pilou Asbæk, Lars Mikkelsen, Gustav Dyekjær Giese, Martin Greis, Joachim Fjelstrup, Jannik Lorenzen, Elliott Crosset Hove, Mikkel Bentzen, Ari Alexander, Mathias Lundkvist, Sebastian Bull Sarning, Jan Jürgensen, Mette Munk Plum, Simon Sears, Michael Brostrup, Jan Dose, Pelle Emil Hebsgaard, Jesper Hagelskær Paasch…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku