Filmy mimo mainstream
08.07.2016 | bakeero

RECENZE: Eye in the Sky – chřadnutí armády v rukou politiků

Problematika bojových dronů, kterými západní mocnosti útočí na teroristy a během jejichž útoků přichází o život také civilisté, už se ve filmu objevila relativně nedávno. Good Kill (2014) Ethanem Hawkem ale patřilo mezi zklamání. Jak si tedy vedl další film z tohohle ranku Eye in the Sky?

Misi na zadržení špiček teroristické organizace někde v africké Keni mají tentokráte pod palcem Britové. Pomocí dronu mají vyčkat vhodného okamžiku a pak dát povel k zásahu tamnímu vojenskému komadu. Jenže ve chvíli, kdy se ve střeženém objektu objeví dva z pěti nejhledanějších teroristů na seznamu, změní se pozorovací role dronu na smrtící misi. A pod kotel přidá ještě fakt, že v domě se začínají připravovat sebevražední atentátníci.

Jeden by si řekl, že není co řešit. Cíle jsou lákavé a jejich likvidace fakticky nezbytná. Jenže kdo bude mít koule na to, aby na sebe vzal politickou zodpovědnost za to, že dal povel ke zmáčknutí spouště? Tahle mise totiž není čistě vojenská, nýbrž probíhá za účasti (respektive pod dohledem) úředních šimlů, právníků a ministra obrany. Takže se začíná rozvíjet absurdní zápletka ve stylu Jistě, pane ministře.

Jenže tohle není žádná legrace. Na povrch totiž vyplouvají nehezké slabiny západního systému i samotné demokracie, ale i morální dilemata. Před ty jsou tu stavěni nejen zainteresovaní vojáci a politici, ale podobně, jako u dánského Boje, také samotný divák.

A právě to je stěžejním prvkem celého filmu. Pokud je váš pohled na tohle téma striktní, nebo dokonce radikální, nejspíš vás Eye in the Sky bude doslova štvát – slušně řečeno. Pokud si ale připustíte myšlení v trochu širších souvislostech a možná i trochu toho politického nadhledu na (v první řadě) vojenskou operaci, dostanete se před nesnadnou volbu.

Pokud to ale dotáhnete až k ní, budete po skončení filmu spokojení. V opačném případě si nejspíš jenom postesknete, že takhle tu válku s terorismem nikdy nemůžeme vyhrát.

5/7
Povedený film, který v souvislosti s bojem proti terorismu před diváka staví volby, které ukáží jeho charakter a sestaví mu žebříček hodnot.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Eye in the Sky – chřadnutí armády v rukou politiků

Eye in the Sky

Drama / Thriller / Válečný
Velká Británie, 2015, 102 min

Režie: Gavin Hood
Scénář: Guy Hibbert
Kamera: Haris Zambarloukos
Hudba: Mark Kilian, Paul Hepker
Hrají: Aaron Paul, Helen Mirren, Alan Rickman, Barkhad Abdi, Phoebe Fox, Jeremy Northam, Iain Glen, Carl Beukes, Monica Dolan, Babou Ceesay, Graham Hopkins, Julian Stone, Kim Engelbrecht, Richard McCabe…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku