Filmy mimo mainstream
22.05.2016 | bakeero

RECENZE: Star Wars: Síla se probouzí

Star Wars jsou zpátky! Režisér J. J. Abrams sliboval fanouškům návrat do těch světlejších koutů jedné předaleké galaxie a slovo beze zbytku dodržel. Úvod nové trilogie je tak boží, jak jen mohl být!

Od první scény, od prvních tónů známé melodie Johna Williamse a od prvních řádků legendárních titulků vám bude jasné, že v tomhle universu je vše přesně tam, kde jsme to (dějově) před bezmála třiceti lety opustili. Pryč je digitální guláš i infantilní prskání Lucasových prequelů. Nastupuje fanboyovská podívaná v tom nejlepším slova smyslu.

Už casting nových hrdinů se povedl na jedničku – a to není samozřejmost (!). Všichni mi prakticky hned padli do oka, přijal jsem je za své a fandil jim bez toho, aniž by mě některý z nich, byť jen na chvilku, otravoval. Stará garda pak vedle nich působí patřičně myticky a s tou nejlepší možnou grácií jim pozvolna předává žezlo.

Svět oné předaleké galaxie je pak hotovým rájem; praktické efekty jsou využívány maximálně, stejně tak i skutečné lokace a digitálních serepetiček si prakticky nevšimnete. Všechno se zdá hmotné, má to svojí váhu a zkrátka vám přijde, že se díváte na něco, co skutečně existuje. Řemeslné stránce filmu prostě není co vytknout.

Jediná věc, která může některé diváky trochu zamrzet, je právě až přílišná úcta k původní trilogii. Až moc se hraje na jistotu, až moc podle odzkoušeného musteru a dějově se prakticky nedočkáme žádných velkých překvapení. No, dobře…

Režisér J. J. Abrams zkrátka odhodil svoje ego a veškerý svůj filmařský um dal do služeb téhle ságy. Nenechal se byť jen na jediný okamžik zlákat tím, aby do sedmé epizody vložil nějakou svojí osobní invenci, která by trochu zahýbala zavedenými pořádky. Neriskoval. Ale my bychom ho za to měli milovat, protože způsob, jak natočit pokračování Star Wars lépe, je asi jenom jeden. Vedle toho je však přinejmenším milion způsobů, jak tuhle legendární látku pošlapat a zničit sny jedné generace o tom, že té další předá svatý grál všech filmových fandů v té nejlepší kondici.

Síla se probouzí je perfektním předkrmem k hlavním chodům (epizodám VIII a IX). Nejde o samostojný biják, který v sobě nese fatálnost a definitivu. Probudit vaše chuťové buňky se mu ale daří dokonale, takže u téhle události byste rozhodně neměli chybět. Přijde totiž den, kdy se vás vaše děti zeptají, co jste dělali, když měly premiéru nové Star Wars…

6/7
Návrat ságy všech ság se povedl asi nejlépe, jak mohl. Absolutorium (7/7) si ale shovám pro další epizody. Přece jen; Síla se teprve probouzí.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Star Wars: Síla se probouzí

Star Wars: Síla se probouzí / Star Wars: The Force Awakens

Sci-Fi / Dobrodružný / Akční / Fantasy
USA, 2015, 136 min

Režie: J.J. Abrams
Scénář: Lawrence Kasdan, J.J. Abrams, Michael Arndt
Kamera: Daniel Mindel
Hudba: John Williams
Hrají: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong’o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Max von Sydow, Peter Mayhew, Gwendoline Christie, Simon Pegg, Kiran Shah, Greg Grunberg, Emun Elliott, Brian Vernel, Yayan Ruhian, Sebastian Armesto, Warwick Davis, …

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku