Filmy mimo mainstream
14.07.2015 | bakeero

RECENZE: Lesní duch – co dokáže kun*a

Sam Raimi je pro mladší generaci především režisérem filmů s pavoučím mužem Peterem Parkerem. Pamětníci ho ale mají spojeného hlavně s hororovou (a postupně až komediální) sérií Evil Dead. V roce 2013 se její první díl dočkal remaku.

Nutno poznamenat, že většina předělávek starších klasik končí (zaslouženě) v propadlišti dějin. To které studio najme nějakého režisérského rutinéra, dá mu do ruky klišoidní scénář, který je zvláštní snad jen několika replikami právě z remakované klasiky, přihodí matný herecký ansámbl a – vzhledem k nízkému rozpočtu stejně vydělá. A co na tom, že fanoušci původních kultů úpějí a skřípou zuby. Jak v tomhle světle dopadnul remake Evil Dead?

Ze začátku se zdá všechno naprosto v pořádku. Vizuální look nového ztělesnění kultovní klasiky vypadá asi tak, jak by ho ve své době natočil sám Raimi – kdyby na to měl dostatek prostředků. Les i opuštěná chata působí patričně kouzelně (až pohádkově) a očekávání jsou nemalá.

Docela fajn je také nápad se zapojením odvykací kůry – rozhodně se tím dá obhájit řada nelogičností v chování postav, napadne vás. OK, říkáte si. Nijak dlouho se nečeká ani na objevení Knihy mrtvých, takže lesní duch se na ústřední partičku začne sápat poměrně brzo. Bezesporu pobaví i (první) kouzelné slovíčko, které ho probudí k životu ;-) Zkrátka všechno hezky odsýpá a první krev na sebe nenechá dlouho čekat.

Paradoxně v tu chvíli ale přichází ta slabší část filmu. Masky jsou sice hodně fajn, gore efekty patřičně krvavé a nechutné, ale chybí tomu nějaké to mystično. Samozřejmě, že v dnešní době je těžké (otrlého) diváka něčím šokovat, ale možná právě proto by neškodilo vsadit více na mysteriózní atmosféru, než na prvoplánované potoky krve.

S blížícím se (natahovaným) koncem už Lesní duch vyloženě ztrácí páru a hlavní záporák má snad nejslabší kořínek ze všech zrůd na plátně, což je zřejmě největším zklamáním. Předešlé výkony posedlých bych totiž (coby rozhodčí) rozhodně ohodnotil lepšími známkami.

Z řádků výše by se mohlo zdát, že tenhle remake se nepodařil – stejně jako většina ostatních. Ale Filmfanatic byl i přes tyhle výtky spokojený a nový Evil Dead řadí rozhodně k těm lepším remakům. Sice nepřináší absolutně nic nového, ale odkazy na původní trilogii jsou místami hodně fajn a efekty i design lesa zkrátka mají své osobité kouzlo.

4/7
Kdyby takhle dopadaly všechny remaky hororových klasik, Filmfanatic by byl spokojený. Ale už žádné další pokračování, prosím!
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Lesní duch – co dokáže kun*a

Lesní duch / Evil Dead

Horor / Thriller
USA, 2013, 91 min

Režie: Fede Alvarez
Scénář: Sam Raimi, Fede Alvarez, Diablo Cody, Rodo Sayagues
Kamera: Aaron Morton
Hudba: Roque Baños
Hrají: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Jessica Lucas, Lou Taylor Pucci, Elizabeth Blackmore

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku