Filmy mimo mainstream
07.07.2015 | bakeero

RECENZE: Dom Hemingway – další anglický sviňák

Nestává se často, aby Filmfanatic úplně minul nějaký zajímavý film. Poslední dobou jsem byl ale opakovaně upozorňován na Doma Hemingwaye. Přiznávám, že jsem vůbec nevěděl o co jde, takže jsem s pokorou usednul před obrazovku a zíral, jak to na mně vybalil Jude Law. Doslova a do písmene. Hned od prvního záběru.

Jestliže jsem tomuhle anglánovi před časem spílal, že poslední dobou hraje samé nevýrazné charaktery, tak tady si to vynahradil vrchovatě. Garantuji vám, že na Doma Hemingwaye jen tak nezapomenete. A to ať už vám tahle postava bude sympatická, nebo naopak.

Dom je kasař, zřejmě nejlepší ve svém oboru (alespoň on by to o sobě dozajista tvrdil), ale před časem mu nevyšel jeden kšeft a skončil za katrem. Vzhledem k tomu, že ctil zákon mlčenlivosti a neprásknul svého bosse, odseděl si nakonec plných 12 let. Mezitím mu zemřela manželka a vyrostla dcera, která s ním teď nechce mít nic společného. Naštěstí někdejší boss se vyšvihnul a pro Doma má za jeho mlčení přichystanou zaslouženou odměnu.

Mlčení ale Doma Hemingwaye ctilo pouze u soudu. Jinak tenhle sebestředný týpek a mistrný egoista hubu nezavře. A leckdy ani tehdy, když by ho to mohlo stát krk (nebo jiný důležitý orgán). Většinou je totiž z toho kulometná salva urážlivých, vtipných a zároveň i zapamatováníhodných hlášek. Jako by vás ovanul raný tarantinovský vánek.

Film má epizodickou skladbu, ale obešel by se i bez ní. Nicméně právě díky podobným trademarkům, které už jsme viděli u jiných režisérů v jiných filmech, nás (doby diváka) dokáže rychle strhnout na svojí stranu. Kdybyste měli Doma Hemingwaye zařadit, nejspíš byste ho šoupli někam mezi ranné tarantinovky (Gauneři, Pulp Fiction) a ty lepší ritchiovky (Sbal prachy a vypadni, Podfu(c)k).

Nakonec se nejde ubránit ani srovnání se Sviňákem. Ten stál na herectví Jamese McAvoye stejně tak, jako Dom Hemingway stojí na umu Juda Law. A i když mě jako postava (asi) víc bavil McAyoův Sviňák, silnější výkon bezesporu předvádí Jude Law. Takže pokud máte rádi příběhy rebelů bez příčiny, které mapují přerod suverénních bouráků v nepoměrně přemýšlivější jedince, mrkněte na Doma Hemingwaye. Nudit se zaručeně nebudete.

5/7
Jude Law prokazuje kvality a postavou Doma Hemingwaye maže své nevýrazné charaktery z předchozích let. Na tohle seznámení jen tak nezapomenete.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Dom Hemingway – další anglický sviňák

Dom Hemingway

Komedie / Krimi / Drama
Velká Británie, 2013, 93 min

Režie: Richard Shepard
Scénář: Richard Shepard
Kamera: Giles Nuttgens
Hudba: Rolfe Kent
Hrají: Jude Law, Richard E. Grant, Demian Bichir, Emilia Clarke, Kerry Condon, Nathan Stewart-Jarrett, Madalina Diana Ghenea, Jumayn Hunter, Deborah Rosan

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku