Filmy mimo mainstream
09.06.2015 | bakeero

RECENZE: La Isla mínima – španělský temný případ

Minulý rok nás všechny usadila seriálová pecka True Detective aka Temný případ. Nesourodá dvojice detektivů v něm pátrala po sériovém vrahovi kdesi v lousianských močálech a stejnou kostru příběhu má i jeho španělská filmová obdoba La Isla mínima. Ale dosahuje kvalit svého nepřiznaného vzoru?

Všechno se odehrává počátkem osmdesátých let na samotném jihu Španělska. V bohem zapomenutém městečku se ztratí dvě sestry, jejichž těla jsou posléze nalezena zohavená uprostřed močálů. K případu jsou povoláni dva detektivové z Madridu a přesto, že jsou povahově odlišní, musí spojit síly i metody a dopadnout vraha dřív, než se začnou ztrácet další dívky.

Pro plné pochopení děje si alespoň ve zkratce zjistěte, co se ve Španělsku dělo v průběhu 20. století a jak se tahle jihoevropská země dokodrcala k demokratickému zřízení (postačí Wikipedie). Teprve pak naplno oceníte atmosféru a vztahy uprostřed zapomenuté krajiny, odkud by každý nejraději zmizel. A to za každou cenu.

Atmosféra snímku je naprosto ojedinělá, protože o téhle době, místě a tématu se zkrátka filmy netočí každý rok. Někomu možná nemusí sednout pomalejší rozjezd, ale věřte, že počkat si se vyplatí.

Krom historických souvislostí a nepřehledné sítě močálů má na zmiňované atmosféře největší zásluhu skvělá kamera. Tak dusivé až bezvýchodné vyznění zapadlého městečka nedaleko konce světa už jsem dlouho neviděl. Díky tomu plně pochopíte zoufalost zdejších obyvatel i jejich ochotu obětovat prakticky cokoli, aby se z tohohle bohem zapomenutého místa dostali.

Jenže právě kvůli složité době i vztahům se střípky případu skládají jen pozvolna a pachatel stále uniká. Vyšetřovatelé už sice v dáli tuší jeho obrysy, ale k rozkrytí případu budou potřebovat daleko víc.

Jedním z vrcholů filmu je pak noční honička mezi zavlažovacími kanály, která je opravdu napínavá a při jejím sledování jsem měl pocity, jaké jsem naposledy zažíval v dobách, kdy jsem coby malý capart sledoval všechny ty (povedené) delonovky a další francouzské thrillery. Je to prostě Evropa – ne vzdálená Amerika.

Často přítomný těžký déšť, který všechny stopy ještě více znejasňuje, je výbornou kulisou také pro záverečnou scénu. V ní už všechno krásně graduje a divák se dočká alespoň částečného objasnění případu. Jestli mu to bude stačit, nebo si do mozaiky dosadí ještě další střípky, si pak musí ujasnit sám. Filmfanatic byl nadmíru spokojený a tenhle krimi thriller z netradičního prostředí i doby může milovníkům temných případů vřele doporučit.

5/7
Povedený a svým místem i dobou rozhodně netradiční krimi thriller. Milovníci temných případů budou chrochtat blahem.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: La Isla mínima – španělský temný případ

La Isla mínima

Krimi / Thriller
Španělsko, 2014, 105 min

Režie: Alberto Rodríguez
Scénář: Alberto Rodríguez, Rafael Cobos
Kamera: Alex Catalán
Hrají: Raúl Arévalo, Antonio de la Torre, Javier Gutiérrez, Nerea Barros, Manolo Solo

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku