Filmy mimo mainstream
10.05.2015 | bakeero

RECENZE: Spring Breakers – GTA: Vice City Noir

Čtyři středoškolačky chtějí na jarní prázdniny (Spring Break) vyrazit na Floridu, kde hodlají niterně poznat sami sebe. A to sice na divokých večírcích, kde nechybí sex, drogy a alkohol (rocknroll bych musel v tomto případě nahradit technem, hiphopem apod., takže jsem ho pro jistotu vypustil). Proto vykradou místní bistro a vyrazí za svým snem.

Spring Breakers nejspíš chtějí být surrealistickou výpovědí o vyprázdněnosti současné generace teenagerů. Možná. Nebo se věci mají jednoduše tak, že režisér si ujíždí na záběrech holých zadků, vlhkých ženských těl a divokých nespoutaných večírků. Osobně sázím na to druhé.

Nejspíš proto je těch záběrů polo/nahých ženských těl ve filmu tolik. Asi si řeknete, že minimálně mužské části diváctva by tenhle přístup vůbec nemusel vadit, ale věřte mi, že vás to omrzí nejpozději po půl hodině. Během ní se totiž stane vlastně všechno, co se pak ve filmu už jen recykluje, popř. polopatičtěji a přímočařeji vyjadřuje.

Při zpětném pohledu mi skutečně přijde, že režisér počítal s tím, že diváci tohohle filmu na něčem pojedou. Jinak si nedovedu vysvětlit tu otravnou repetitivnost většiny sloganů a vlastně i některých scén.

Po prvotním nadšení z party life se zkrátka dostavuje kocovina a dívky postupně usedají na autobus, aby se pokorně vrátili ke svému dosavadnímu životu. Který ale vlastně sestával ze stejně ujetých alkoholovo-sexisticko-drogových večírků, které se konaly na Floridě, jen to dívkám v jejich domovině nepřišlo náležitě COOL.

Celý film je hodně psychedelický, na čemž mají rovným dílem zásluhu kamera, hudba i vizuální efekty a nejrůznější filtry. Více než kde jinde je tu na místě konstatování, že celý snímek je jedním dlouhým videoklipem.

Herecky stojí za zmínku jedině badass motherfucker gangsta v podání Jamese Franca. Jeho diamantový úsměv vás jednoduše nemůže nezasáhnout, ale i tahle postava symbolizuje prázdnotu současné generace – tentokráte gangsterů. Na Tonyho Montanu si prostě může jenom hrát a vzhlížet k jeho plakátu na zdi.

Ve výsledku tedy Spring Breakers nejsou takovou zábavou, jak by se z traileru mohlo zdát. Přinejlepším jde o hodně depresivní art o současném stavu materialistické společnosti, která chce všechno tady a teď. Nebo jde jednoduše o přepálenou exhibici režisérových ulítlých tužeb.
english essay help

2/7
Kousek ode dna. Spring Breakers asi mají co říct, ale jejich forma je dosti otravná a bohužel i překvapivě nudná.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Spring Breakers – GTA: Vice City Noir

Spring Breakers / Spring Breakers

Krimi / Drama / Thriller
USA, 2012, 94 min

Režie: Harmony Korine
Scénář: Harmony Korine
Kamera: Benoît Debie
Hudba: Cliff Martinez, Skrillex
Hrají: James Franco, Vanessa Hudgens, Selena Gomez, Ashley Benson, Rachel Korine, Heather Morris, Ash Lendzion, Lauren Vera, Justin Wheelon, Rod Grant

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku