Filmy mimo mainstream
30.05.2015 | bakeero

RECENZE: Šílený Max: Zběsilá cesta

Nějakou chvíli jsem přemýšlel o podtitulu téhle recenze, ale pak jsem si uvědomil, že ten nejlepší je vlastně obsažený už v samotném názvu filmu; zběsilá cesta.

Nejnovější reinkarnace Šíleného Maxe přímo od tvůrce původní trilogie George Millera je totiž vážně naprosto neuvěřitelná, šílená a zběsilá jízda. Celý film je vlastně jedna velká honička, takže pokud jste viděli některý z trailerů, vězte, že to samé dostanete také v celovečerním podání.

Postapokalyptický svět, který se na vás nekompromisně vyřítí hned v úvodní scéně, tentokráte není typickým blocbusterovým pozlátkem, jenž by vás lákal svým líbivým vizuálem. Kamera je sice úžasná, monumentálnost Citadely jakbysmet, ale v tomhle světě byste zkrátka žít nechtěli – ani na moment.

Odpudivě zdegenerované zbytky civilizace totiž vedou ti zdaleka nejzdegenerovanější jedinci, kteří tak trochu připomínají panoptikum vůdců Třetí říše. Minimálně ve zvrácenosti a pokroucenosti svých filozofií by si mohli podat ruce. Tady zkrátka nepotřebujete sáhodlouhé představování postav, abyste poznali, kdo je záporák a komu přejete bolestivou smrt uprostřed pouště nikoho.

Vizuální podání i malebnost záběrů místy doslova bere dech a vsadím se, že jste ještě nikdy neviděli tak ohromující trikovou písečnou bouři – zapomeňte na Promethea. Píseční válečníci všech klanů a jejich bizarní motorové stroje si pak na tomhle prachovišti dávají dostaveníčko a předhánějí se v efektivnosti svých manévrů i hrdinství vlastních činů. To proto, aby se zavděčili Nadsmrťákovi Joeovi a vysloužili si své místo ve Valhalle.

Tam je nejkratší cestou posílá Max (Tom Hardy) i zběhnuvší imperátorka Furiosa (Charlize Theron) – toho času uprchlíci a spojenci z donucení táhnoucí pouští vzácný náklad. Tady bych hodně vyzdvihnul, že ač nemá Šílený Max: Zběsilá cesta prakticky žádné dějové zvraty a na vývoj postav také není zrovna moc času, nepamatuji si, kdy jsem nějaké postavě víc věřil a fandil ve snaze dostat se na “to lepší místo”.

Tohle je zkrátka tak nekompromisní (ve smyslu kašlající na mainstreamového diváka) blockbuster, jaký tady podle mého ještě nebyl. Je s podivem, že takovéhle dílo vzniklo v době, kdy producenti krotí filmaře kvůli tomu, aby ten který film nedostal nějaký nevhodný rating a tím snížil svůj potenciál pro finanční zisk. Jsem ohromen a tleskám ve stoje i nad hlavou, dělám gesta.

Pokud se mají točit filmy, ve kterých je pouze akce a (téměř) žádný děj, pak se to má dělat přesně takhle.

6/7
Nejnekompromisnější blockubster všech dob. Dvouhodinová honička, která nesundá nohu z plynu.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Šílený Max: Zběsilá cesta

Šílený Max: Zběsilá cesta / Mad Max: Fury Road

Sci-Fi / Akční / Dobrodružný / Thriller
Austrálie / USA, 2015, 120 min

Režie: George Miller
Scénář: George Miller, Nick Lathouris, Brendan McCarthy
Kamera: John Seale
Hudba: Junkie XL
Hrají: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne, Rosie Huntington-Whiteley, Zoë Kravitz, Riley Keough, Josh Helman, Nathan Jones, Megan Gale, Angus Sampson, Abbey Lee, John Howard, Courtney Eaton, Richard Carter

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku