Filmy mimo mainstream
27.05.2015 | bakeero

RECENZE: Neutečeš – uloudaná smrt

Nezávislý horor Neutečeš aka It Follows sklízel před časem napříč internetem pochvalné ódy. A to jak od kritiků, tak od diváků. Filmfanatic tedy nedávno ukojil svou zvědavost a podíval se na tuhle hororovou hříčku, jejíž český podtitul zní “prožij nejděsivější orgasmus”. Stálo to za to?

Filmu je nutné přiznat, že rozhodně nezapadá do současné vlny teen horůrků a slasherových vyvražďovaček. Kamera i celková atmosféra jakoby vypadly z osmdesátých let (a to včetně soundtracku – syntetizátory poslední dobou fakt letí), což ještě podtrhuje zasazení děje do kulis současného Detroitu (samo o sobě dost děsivé).

O co jde? Devatenáctiletá Jay se vyspí s tajuplným mladíkem a ten tak na ní přenese kletbu; začne jí pronásledovat tajemná bytost, která na sebe bere nejrůznější podoby a snaží se jí zabít. Naštěstí se pohybuje pouze rychlostí chůze, takže úprkem je možné získat náskok a dokonce i kletbu předat dál – souloží s dalším “nenakaženým”. To je v kostce celá zápletka a jestli si na ní najdete parafrází šíření pohlavních chorob, nových médií nebo čehokoliv dalšího je na vás. Do značné míry ale na tom může záviset rozhodnutí o tom, jestli se vám film bude líbit.

Ona tajuplná bytost totiž není ničím zajímavá. Není nijak nalíčená a jde tak prakticky pouze o pomalu se pohybujícího člověka. Semtam to sice za vhodného mixu hudby a kamerových záběrů zafunguje docela strašidelně, ale nedá se na to dívat věčně. S přibývající stopáží pak i původně sympatičtí a relativně rozumně uvažující hrdinové začnou blbnout a chovat se přesně podle klišoidních postupů oněch teenagerských vyvražďovaček.

Otevřený závěr už bezostychu nechává úplně všechno na divákovi, ale spíše než nevyřčenost to pro mně značilo bezradnost tvůrců. Měli zkrátka docela fajn nápad, zvládli ho přenést na plátno s ucházející řemeslnou kvalitou, ale všechno je to celé takové nedomyšlené. A bohužel i nudné. Možná je to právě vlivem těch jednodušších hororů, ale tady se toho zkrátka stane tak málo, že moje hororové choutky zůstaly nenaplněny.

2/7
Přeceňovaný nezávislý horůrek. Nečekejte nic na co jste z poslední doby zvyklí, jenže právě tohle může být pro někoho lákadlem.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Neutečeš – uloudaná smrt

Neutečeš / It Follows

Horor / Thriller / Mysteriózní
USA, 2014, 100 min

Režie: David Robert Mitchell
Scénář: David Robert Mitchell
Kamera: Mike Gioulakis
Hudba: Disasterpeace
Hrají: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Jake Weary, Daniel Zovatto, Lili Sepe, Olivia Luccardi, Linda Boston, Bailey Spry

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku