Filmy mimo mainstream
19.05.2015 | bakeero

RECENZE: Ex Machina – lidství, libido a sviňáctví

Komorních dialogových sci-fi se nikdy netočilo zrovna moc. A současnost není vyjímkou. I když Ex Machina je v poměrně krátkém časovém horizontu po Her už druhým filmem z tohoto ranku, je tenhle stav celkem logický. Málokdy se z toho totiž vyklube takový majstrštyk jako třeba The Man from Earth. A i tak diváci mnohem více slyší na velkolepé akční řežby, než na sledování “mluvících hlav”.

Takže jak je na tom nejnovější přírůstek do filozofování o umělé inteligenci? Ex Machina si vystačí s malým prostorem jednoho futuristického domu a fascinující okolní krajinou. Do těchto lokací zasadí pouhé 4 figury a tím jsou kostky vrženy.

Nadaný programátor Caleb vyhraje firemní loterii a odlétá na týdenní pobyt do domu svého zaměstnavatele – geniálního vědce Nathana. Tam posléze zjišťuje, že Nathan s ním počítá coby figurantem pro Turingův test. Ten má za cíl prověřit umělou inteligenci, kterou Nathan sestrojil a dal jí jméno Ava.

Caleb samozřejmě souhlasí, protože teď přece může být součástí historie a začínají tedy sezení s robotem, ve kterých se filozofuje, testuje a cituje. Postupem času se Caleb i divák dostává do rozpaků, jestli je Ava skutečně inteligentní, nebo pouze plní svůj naprogramovaný kód inspirovaný chováním celého lidstva.

Překvapivě to není nuda, ale při zpětném pohledu vám přece jen dojde, že převyprávění několika hlubokomyslných citátů z toho ještě nedělá hlubokomyslné filozofické dílo. Stejně jako to z Avy nedělá samostatně myslící bytost s vlastním vědomím. Vyloženě navíc je úplně poslední scéna filmu, která diváka takřikajíc vede za ručičku a trochu mu tím ubírá možnost domyslet si věci sám.

Figury ale baví, rozhodně nejsou černobílé a typického záporáka nejspíš nenajdete ani po závěrečných titulcích. Pro někoho by ale konec mohl být poněkud šokující. Ukáže se totiž, že podstata lidství netkví ve schopnosti milovat, ani v sexuálních tužbách, ale prostě a jednoduše ve sviňáctví.

5/7
Lehce přeceňovaná sci-fi robotická konverzačka, která baví především svými postavami. Škoda občasné přílišné doslovnosti. Méně je někdy více.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Ex Machina – lidství, libido a sviňáctví

Ex Machina

Drama / Sci-Fi / Thriller
USA / Velká Británie, 2015, 108 min

Režie: Alex Garland
Scénář: Alex Garland
Kamera: Rob Hardy
Hudba: Geoff Barrow, Ben Salisbury
Hrají: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Corey Johnson, Sonoya Mizuno, Chelsea Li, Deborah Rosan

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku