Filmy mimo mainstream
10.03.2015 | bakeero

RECENZE: The Pyramid – klaustrofobní horor z egyptského trojhránku

Hororů s tématikou starověkého Egypta tu poslední dobou moc nebylo. Na Pyramidu (na českém názvu se snad shodneme :-) ) jsem se tedy docela těšil. Obzvlášť po vcelku povedeném traileru, který šikovně rekapituloval neštěstí spojená s odkrýváním tajemství téhle prastaré civilizace.

Subžánr found footage měl pak v tomhle prostředí úplnou premiéru, jenže právě tenhle filmařský postup mi nenápadně naznačoval, že Pyramida nebude nikterak ambiciózní projekt, ale půjde spíš o průměrný horůrek, co má pobavit. A to se docela povedlo.

Prostředí pyramid a starověkého Egypta je samo o sobě atraktivní, takže základní stavební kvádr v patřičné kvalitě měli tvůrci zajištěný. Tím, že děj zasadili do období tzv. arabského jara, kdy Egyptem zmítaly občanské nepokoje, si zas šikovně přihráli důvod, proč se do tajemné trojhranné pyramidy vydat tak narychlo. Archeologický tým se měl totiž podle plánu evakuovat právě kvůli bezpečnostní hrozbě spojené s povstáním.

Takže začátek více než uspokojivý a naštěstí ani v pyramidě samotné to není s atmosférou vůbec špatné. Hrdinové se nechovají jako úplní blbci a jejich chování dává určitou logiku. Snad s výjimkou toho, že se až příliš rychle smíří s tím, že v pyramidě se děje něco nadpřirozeného.

Bohužel slušně rozjeté klaustrofobické drama (nejde nevzpomenout nedávné Pod zemí) totálně zabíjí CGIčkové orgie v samotném závěru. Předešlá atmosféra bere za své a škoda, že tvůrci se nespokojili s klasickými efekty – byť méně okázalými. Ty by totiž do filmu zapadly daleko lépe a divákovi by nepodsouvali pochybnosti.

Ve světle závěrečné pasáže si totiž člověk uvědomí, že forma found footage byla pro film absolutně zbytečná, naprosto nevyužitá a chybí tu také jedna důležitá proprieta z plakátu. Ofáčovaná mumie.

3/7
Na jedno zkouknutí neurazí. Nepříliš časté prostředí baví většinu stopáže, ale konec bohužel Pyramidu posílá pod tuny písku v moře zapomnění.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: The Pyramid – klaustrofobní horor z egyptského trojhránku

The Pyramid

Horor
USA, 2014, 89 min

Režie: Grégory Levasseur
Hudba: Nima Fakhrara
Hrají: Denis O’Hare, Ashley Hinshaw, James Buckley

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku