Filmy mimo mainstream
18.03.2015 | bakeero

RECENZE: Black Sea – zatmění mysli pod hladinou moře

Jude Law tak trochu upadl v zapomnění. Tedy ne, že by se přestal objevovat v áčkových titulech, ale jeho zapamatovatelnost v posledních letech je pro mně osobně takřka nulová. Popravdě jsem musel nahlédnout do jeho filmografie, abych si vzpomněl, kde všude tenhle Angličan naposledy hrál.

Na ponorkové drama Black Sea jsem se ale docele těšil. Nacistická ponorka napěchovaná zlatem na dně moře a britsko-ruská partička ve zrezivělé kocábce, co hodlá tyhle lesknoucí se cihličky vyzvednout? Pro někoho už možná klišé, ale pro mně pořád ještě COOL námět.

Už úvodní titulková scéna, kterou zoufale pohřbívá absence ústředního motivu (ideálně ve stylu Krvavého přílivu nebo Honu na ponorku) ale dává tušit, že tady se bude kopat pouze druhá liga. Vizuálně je totiž všechno takřka v nejlepším pořádku, ale absolutně nechápu, koho napadlo udělat prakticky “němé” titulky. Ten hudební podkres zkrátka neslyšíte.

Ale vizuál je OK a také úvod filmu ještě slibuje zábavnou podívanou. Nábor posádky i plán mise zkrátka stojí za to. Jenže pod hladinou se během plavby k cíli začnou množit WTF momenty a z Černého moře dělají místy čistokrevný blábol.

Absolutně nelogické chování postav, nefungující flashbacky a navíc otravný motiv znovunalezeného ztraceného syna jsem filmu zkrátka nevěřil. Což je vina především naprosto nudného a (zprvu) předvídatelného scénáře, protože herecká partička má své kouzlo.

Jenže nesmysly se v ponorce začnou hromadit takovým způsobem, že ke konci už jsem si vůbec neodvážil tipnout, jak to celé dopadne. Kdyby z nacistické ponorky vystoupil nemrtvý admirál Dönitz a hodlal si vybojovat odcizené zlato zpátky, asi bych se ani nedivil.

A pomyslný poslední hřebíček do rakve uvěřitelnosti přijde úplně na závěr. Škoda. Ponorkových dramat není nikdy dost, ale Black Sea je spíše tím slabším představitelem žánru, kterého ze dna nevytáhne ani solidní herecké obsazení.

3/7
Zcela průměrné ponorkové drama, jehož plusem je především obsazení posádky. Tu však ke dnu táhne řada vyloženě stupidních situací.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Black Sea – zatmění mysli pod hladinou moře

Black Sea

Dobrodružný / Thriller
Velká Británie / USA / Rusko, 2014, 115 min

Režie: Kevin Macdonald
Scénář: Dennis Kelly
Kamera: Christopher Ross
Hudba: Ilan Eshkeri
Hrají: Jude Law, Jodie Whittaker, Ben Mendelsohn, Scoot McNairy, Tobias Menzies, Grigorij Dobrygin, David Threlfall, Michael Smiley, Karl Davies, Konstantin Chabenskij, Bobby Schofield, Branwell Donaghey, Sergej Puskepalis

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku