Filmy mimo mainstream
19.02.2015 | bakeero

RECENZE: Soudce – Downey Jr. sevřený v ocelovém kostýmu

Psal jsem to už několikrát a napíšu to zase. V poslední době se množí filmy, které se sice na oko tváří, jako čistokrevní zástupci toho či onoho žánru, ale v průběhu děje mezi jednotlivými oscilují natolik, že je z toho podivný mišmaš. A mě se tenhle mixážní přístup sakra líbí.

Příkladem tohoto osvěžujícího vánku je i Soudce. Z traileru byste čekali srdceryvné vážné drama o životních pravdách a hodnotách. Do jisté míry ho skutečně dostanete, ale občas to všechno zklouzne dokonce až k easy komedii.

Robert Downey Jr. hraje Ironmana übercool právníka z vekoměsta, který se shodou okoností stane obhájcem svého vlastního otce. Ten dělá soudce na typickém americkém vidlákově, ale teď sám sedí před porotou a čelí obvinění z vraždy prvního stupně.

Downey Jr. působí na plátně fajn, ale nemohl jsem se zbavit dojmu, že jaksi uvíznul v kostýmu Ironmana a nedokáže ze sebe setřást grimasu i vystupování lehkovážného milionáře. Škoda, protože tenhle borec má rozhodně navíc. Robert Duvall si pak roli přísného otce, kterého i vlastní synové oslovují Soudče, vyloženě užívá. Tak trochu je mu totiž ušitá přímo na tělo; rozvážný stařík na sklonku života, jenž touží po tom, aby si ho lidé pamatovali a snad mu i postavili pomník. Minimálně ve svých srdcích.

Vzájemné dialogy i popichování obou hlavních protagonistů jsou fajn a doplňují je také zajímavé vedlejší figury. Každá má svůj příběh a (možná až překvapivě) nepůsobí otravně. Svojí story dokážou divákovi nenuceně prodat a ten jí nenuceně akceptuje.

Zmíněné mísení žánrů pak Soudci dává patřičnou dynamiku, aby vás ani na své více jak dvouhodinové stopáži nestačil nudit. Životní drama střídá drama soudní, odlehčí to lehká komedie a občas je to celé vyloženě crazy (knírky z vlasů). Zkrátka, docela fajn filmík, kterému vévodí hrecké výkony a Robert Downey Jr. spolu s veteránem Robertem Duvallem.

5/7
Další zdařilá mixáž žánrů. Naoko smrtelně vážné drama se nebojí odlehčit děj komediální vsuvkou. Zkrátka život sám.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Soudce – Downey Jr. sevřený v ocelovém kostýmu

Soudce / The Judge

Drama
USA, 2014, 141 min

Režie: David Dobkin
Scénář: Bill Dubuque, Nick Schenk
Kamera: Janusz Kamiński
Hudba: Thomas Newman
Hrají: Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Vincent D’Onofrio, Dax Shepard, Billy Bob Thornton, Leighton Meester, Jeremy Strong, Sarah Lancaster, David Krumholtz, Ian Nelson, Emmalyn Anderson, Emma Tremblay, Matt Riedy, Balthazar Getty, Grace Zabriskie, Denis O’Hare

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku