Filmy mimo mainstream
26.12.2014 | bakeero

RECENZE: Slídil – sociopat brutálním novinářem

Jake Gyllenhaal patří mezi nejzajímavější herce posledních let. Objevuje se v samých úspěšných filmech, ať už je to loňská psychopecka Zmizení, policejní skoro/found footage Patrola nebo vydařené sci-fi Zdrojový kód (chystá se pokračování). Na jeho nejnovější film slídil jsem se tedy hodně těšil. Trailery totiž dokázaly patřičně navnadit a Gyllenhaal mě zkrátka baví.

Ve Slídilovi hraje mladíka Lou Blooma, který se příležitostně živí drobnými krádežemi sběrných kovů a marně se snaží najít stálé místo. Až se mu jednoho večera „poštěstí“ a stane se svědkem autonehody, kterou dychtivě natočí lovec podobných záběrů Joe Loder (Bill Baxton). Bloomovi je rázem jasné, co chce. Koupí kameru, policejní skener a vydává se do ulic nočního L. A., aby pro zprávaře lovil exkluzivní záběry nehod, přepadení apod.. A čím drastičtější, tím lepší, protože sledovanost rozhoduje.

Musí vám být jasné, že tohle povolání zkrátka nepatří k těm nejcharakternějším. Ale Lou Bloom má pro něj dokonalé předpoklady. Je to totiž ukázkový sociopat, který s lidmi nejedná jako s živými bytostmi. Jsou to pro něj pouze nástroje, s jejichž využitím dosáhne svých cílů. Což je sláva a Rene Russo – šéfka jednoho zpravodajství, kterému Bloom dodává záběry.

S postupem času jsme svědky toho, jak se Gyllenhaalova ctižádostivá postava dostává takříkajíc do sedla a svého postavení pána situace náležitě využívá. Necloumají s ním emoce, je mrazivě chladný a chladně kalkulující, takže na kobylku se mu jen tak někdo nedostane. A když je potřeba zvýšit sledovanost, neváhá Lou Bloom zajít za čáru.

Gyllenhaal je v postavě slizkého sociopata naprosto perfektní a minimálně nominace na Oscara za hlavní roli by ho neměla minout. Tohohle týpka byste prostě nechtěli mít na blízku, protože když už ho uvidíte, vězte, že prožíváte ten nejhorší den svého života. Role ale výborně sedly také Billu Paxtonovi a Rene Ruso.

Slídil je vynikajícím filmem, který tedy nepřekvapí vývojem děje, ale rozhodně vás budou bavit jeho figury. Na těch celý film stojí a vy si nakonec uvědomíte, že tou největší zrůdou není Lou Bloom, nýbrž většinová společnost. Právě její nevyřčená poptávka je totiž hybatelem i motivací chladného nástroje brutální novinařiny – sociopata Lou Blooma, jedné z nejstrašidelnějších postav posledních let. Který by po vás ale nikdy nechtěl nic, co by sám neudělal.

6/7
Gyllenhaal válí! Slídil staví především na svých postavách, které poselství filmu dokonale přenesou na diváka.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Slídil – sociopat brutálním novinářem

Slídil / Nightcrawler

Krimi / Drama / Thriller
USA, 2014, 117 min

Režie: Dan Gilroy
Scénář: Dan Gilroy
Kamera: Robert Elswit
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Riz Ahmed, Bill Paxton, Ann Cusack, Michael Hyatt, Kevin Rahm, Eric Lange, Kathleen York, Anne McDaniels, Jamie McShane, Michael Papajohn, Marco Rodríguez, Leah Fredkin

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku