Filmy mimo mainstream
29.10.2014 | bakeero

RECENZE: Strážci galaxie – nezastavitelný Marvel?

Nefalšovaná vesmírná opera. Marvel rozjíždí své další universum a je jasné, že i tentokrát mu to vyjde a dolary potečou proudem. A vlastně i koruny. U nas v česku sice zatím nevyšel ani jeden komiks Strážců galaxie, ale kina stejně praskají ve švech i tady (návštěvnost přes 100 tisíc diváků). A to jsme prosím zemí, kde komiksová kultura nemá kdovíjaké podhoubí. V čem tedy tkví úspěch nejnovější marvelovky?

Možná základní premisou úspěchu Strážců galaxie (u nás) je to, že narozdíl od ostatních marvelovek, není nutné orientovat se v celém rozsáhlém vesmíru navzájem propojených fiktivních světů. Tenhle film zkrátka můžete brát jako sólovku, která vás zasvětí do začátků (tzv. origin). A samozřejmě značka Marvel už je i u nás jistým příslibem, který dokáže přitáhnout diváky do kin.

O čem ale Strážci galaxie vůbec jsou? V jednoduchosti jde o to, že nesourodá partička galaktických looserů (člověk, zelená mimozešťanka, nabouchaný borec připomínající Hulka, zmutovaný mýval a oživlý strom) se shodou okolností dostane do situace, kdy na jejich bedrech bude záviset osud celé galaxie. Musí totiž uchránit tajemnou kouli, s jejíž pomocí by padouch Ronan mohl hravě ničit celé světy. Zkrátka taková kapesní Hvězda smrti. No a u toho všeho je strašná taškařice.

Strážci galaxie se totiž neberou vůbec vážně a kupí jednu (sebe)parodii za druhou. Místami takřka do posledního šroubku dehonestují stavbu tradičních superhrdinských filmů a odkazují přitom na slavné klasiky sci-fi žánru, což je vedle akčních scén nejnosnějším prvkem filmu. Efekty jsou skvělé, komediální scény jakbysmet a epizodická skladba děje vůbec nevadí. Největší slabinou tak zůstává matný záporák Ranon, jehož motivací je prostě jenom to, že je zlej a chce vládnout vesmíru.

Celkově jde rozhodně o povedenou a hlavně zábavnou superhrdinskou týmovku, která může (a snad bude) ještě více bavit ve svém pokračování, kterého se dočkáme v roce 2017. Máme tady zkrátka našlápnuto k dalšímu povedenému universu – pokud si tedy nechcete nechat uject vlak, jděte do toho.

5/7
Marvel může do kin vypustit třeba oživlý strom zachraňující galaxii a stejně vydělá. Nevěříte? Tady je důkaz!
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Strážci galaxie – nezastavitelný Marvel?

Strážci Galaxie / Guardians of the Galaxy

Akční / Dobrodružný / Sci-Fi / Komedie
USA, 2014, 122 min

Režie: James Gunn
Předloha: Andy Lanning (komiks), Dan Abnett (komiks)
Scénář: James Gunn, Nicole Perlman
Kamera: Ben Davis
Hudba: Tyler Bates
Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close, Benicio Del Toro, Laura Haddock, Sean Gunn, Peter Serafinowicz, Gregg Henry, Tom Proctor, Sharif Atkins, Brendan Fehr, Tomas Arana, Alexis Rodney, Nathan Fillion, …

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku