Filmy mimo mainstream
31.10.2014 | bakeero

RECENZE: Mezi náhrobními kameny – pravá detektivka ze staré školy

Liam Neeson se v posledních letech proměnil z čistě charakterního herce v jednoho z největších současných drsňáků filmového plátna – Bruce Willis může jen tiše závidět. Všechno to začalo osvěžujícím akčňákem 96 hodin, kde coby starostlivý tatík (bývalý agent CIA) zachraňoval vlastní dceru ze spárů nadržených arabů a čečenců v Paříži. Pak už to šlo ráz na ráz; velel A-Teamu, byl Neznámý, Mezi vlky, znovu zachraňoval dceru (96 hodin: Odplata), uprostřed pacifiku čelil emzákům (Bitevní loď), proletěl se Non-Stop letadlem a teď se hodlá procházet Mezi náhrobními kameny.

Všechny výše zmíněné filmy měly poměrně razantní drajv a akční scény tvořily základní složku jejich struktury. Mezi náhrobními kameny ale Neeson zpomaluje a bere nás na procházku zpátky do devadesátých let. Což je v tomto směru jedině ku prospěchu věci.

Jeho nejnovější hrdina Matt Scudder pochází z detektivních románů Lawrence Blocka a svoje dobrodružství prožívá právě v závěrečné dekádě minulého století. Nečekejte tedy žádné hightech serepetičky nebo online špiclování. Tady si to hlavní hrdina musí pěkně po staru všechno vychodit a vypovídat. A vzhledem k Neesonovým nesporným hereckým kvalitám je to jedině dobře, protože tenhle chlapík to zkátka utáhne bez mrknutí oka.

Věren předobrazům detektivů z klasických noir filmů je Matt Scudder samotář, který sice na oko působí ošuntěle, ale rozhodně ne neschopně. Tvrdá pěst i přesná muška se pod ležérní vizáží umně schová a jakmile přijde čas tasit, věřte, že tohle je týpek, kterému byste za jeho služby rádi dali nějaký ten dárek. Bývalý policista alkoholik, v současnosti soukromý detektiv bez licence si s sebou samozřejmě nese také nějaký ten syndrom z minulosti.

Ve filmu samotném pak šetří kulkami i pěstmi, ale o to víc vyšetřuje. My tím pádem dostáváme po dlouhé době skutečně nefalšovanou kriminálku, kde hlavní roli hraje čistá detektivní práce. Zápletka je příjemně neklišoidní a vyhýbá se nečekaným twistům. Do jiného světla staví i klasické padouchy (ruskou mafii / dealery drog), kteří jsou tentokráte tak trochu na straně obětí. Manželku jednoho z nich totiž unesou neznámí únosci a přesto, že dostanou zaplaceno, pošlou jí zpátky domů po kouscích. Práce pro Matta Scuddera.

5/7
Poctivá detektivka v příjemném oldschoolovém stylu. Neeson potvrzuje status největšího současného drsňáka filmového plátna.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Mezi náhrobními kameny – pravá detektivka ze staré školy

Mezi náhrobními kameny / A Walk Among the Tombstones

Akční / Krimi / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 113 min

Režie: Scott Frank
Scénář: Scott Frank, Lawrence Block
Kamera: Mihai Malaimare Jr.
Hudba: Carlos Rafael Rivera
Hrají: Liam Neeson, Ólafur Darri Ólafsson, Ruth Wilson, Dan Stevens, Boyd Holbrook, Sebastian Roché, David Harbour, Whitney Able, Mark Consuelos, Marina Squerciati, Laura Birn, Annika Peterson, Mike Figueroa, Al Nazemian

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku