Filmy mimo mainstream
12.09.2014 | bakeero

RECENZE: Nezapomenutelné prázdniny – ideální film na rozlučku s létem

Nesmělý Duncan jede se svou matkou, jejím novým přítelem a jeho frackovitou dceruškou strávit letní prázdniny na pobřeží kdesi v nespecifikovaném koutě USA. A jelikož otčím je ve své podstatě pěkně vyčůranej hajzlík, nebude to pro Duncana vůbec snadné období.

Ze začátku se jen tak bezúčelně poflakuje po okolí a přihlíží tomu, jak se ve zdejším uvolněném prostředí z dospělých znovu stávají puberťáci. Jenže sám přitom začíná pouť opačným směrem. To když v nedalekém akvaparku pozná tamnějšího správce Owena. Pouto, které mezi nimi vznikne umožní Duncanovi překonat nástrahy dospívání, nesmělosti, života i lásky a tohle léto se tak pro něj stane nezapomenutelným.

Režijní prvotina Nata Faxona a Jima Rashe má úžasnou chemii, která není vlezlá, ale přitom vás dokáže neodvratně nabít takovou tou lehce pozitivní energií, která se mísí s vlastními vzpomínkami. A to i když film rozhodně není žádná slaďárna. Stoprocentně totiž funguje složení hereckého ansámblu; tomu bez diskuse vévodí Sam Rockwell v roli Owena. Na první pohled cool týpka, který dokonale splňuje představy nedospělých puberťáků o tom správném kamarádovi s řidičákem. Výborně hraje také Liam James v hlavní roli dopsívajícího Duncana a třešničkou na dortu je výjimečně nekomediální póza Stevea Carella. I on je ve své póze vychytralého otčíma naprosto přesvědčivý a totálně nesympatický v tom směru, v jakém má být.

Nic se tu nežene do extrému, všechno zcela přirozeně plyne a o to víc vás ve výsledku chytne za srdce. Duncan během léta projde svojí proměnou, vyzraje a vrátí se do běžného života připravenější, než byl před prázdninami. Naproti tomu Owen se nezmění. I nadále zůstane nedospělým, nebo lépe řečeno zaseklým na půli cesty. Ví o tom. Stejně, jako vnímavý divák. Který mu to ale bez pochyby odpustí, protože pokud by smyslem Owenovi existence bylo pouze to, aby nesmělým puberťákům dodal trocha toho sebevědomí a ukázal pravé přátelství, tak je to víc, než dokáže většina z nás.

5/7
Přátelství nezná hranic a už vůbec ne těch věkových. Sam Rockwell tu prostě stvořil ikonickou postavu Owena.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Nezapomenutelné prázdniny – ideální film na rozlučku s létem

Nezapomenutelné prázdniny / The Way Way Back
Komedie / Drama
USA, 2013, 103 min

Režie: Nat Faxon, Jim Rash
Scénář: Nat Faxon, Jim Rash
Kamera: John Bailey
Hudba: Rob Simonsen
Hrají: Steve Carell, Maya Rudolph, Liam James, AnnaSophia Robb, Sam Rockwell, Amanda Peet, Toni Collette, Allison Janney, Robert Capron, Rob Corddry, Jim Rash, Nat Faxon, River Alexander

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku