Filmy mimo mainstream
23.07.2014 | bakeero

RECENZE: Úsvit planety opic – opičárny, které stojí za to

Před třemi roky všechny příjemně překvapil (na letní blocbuster) poměrně chytrý a zároveň střídmě efektní remake Planety opic. Zrození planety opic patřilo rozhodně k tomu nejlepšímu, co nám léto 2011 nabídlo a už v úvodu dnešní recenze vám můžu prozradit, že stejně tomu je i u Úsvitu planety opic.

Děj se odehrává zhruba nějakých 10 až 20 let po skončení prvního dílu; lidstvo vinou “opičí chřipky” téměř vymřelo a opicím se naopak skvěle daří v lesích za San Franciscem. Už několik zim je bývalí vládci planety neobtěžovali svou přítomností a tak si opičáci myslí, že už jim matička Země možná nadobro zamávala. Jenže zdání klame; kolonie lidí v San Franciscu se stále drží při životě. Blíží se však chvíle, kdy jim dojde palivo, které by pohánělo generátory elektrické energie. Řešením této energetické krize má být znovuzprovoznění eletrárny na přehradě nedaleko sídla opic. A v tom může být háček.

Hlavním hrdinou je, stejně jako v prvním díle, vůdce opičáků Caesar. Ten vede populaci opic podle několika jednoduchých zákonů; “opice nezabít opici” apod., šíří mezi ně vzdělání a vůbec celkově dohlíží na rozkvět svého druhu. Blížící se konflikt s lidskou rasou ale rozdmýchává v řadách opičáků staré rány a ne všichni jsou tak otevření mírovému řešení krize, jako právě Caesar.

Na povrch se tak projeví charaktery klasických válečných jestřábů, ale i mírových zastánců, kteří věří, že oba druhy mohou žít vedle sebe ve vzájemné toleranci. A tyto postoje se střetávají jak na straně lidí, tak na straně opic. Archetypy jednotlivých postav zkrátka dávají tušit, že neodvratné se dříve či později stejně stane. A to ať už si ti rozumnější na obou stranách konfliktu budou počínat sebelépe. Což ale filmu rozhodně neubírá na atmosféře. Právě naopak; charaktery opic trefně karikují vybrané lidské vlastnosti a vyzdvihují je do absurdních výšin, takže vy na jednu stranu plně chápete vzájemnou nedůvěru obou druhů, ale zároveň fandíte tomu, aby jeden z nich udělal první vstřícný krok, čímž by zachránil celou situaci.

Samostatnou kapitolou jsou pak triky. Všichni počítačoví opičáci jsou zkrátka perfektní a vám absolutně nepřijde, že byste se dívali na něco, co ve skutečnosti neexistuje. Každá vráska, kapka potu i slza, to všechno je dokonale uvěřitelné. Trochu krkolomnější jsou triky snad jen ve scénách, kde opice sedlají koně, ale pokud byste na to nebyli upozorněni, možná byste si toho ani nevšimli.

Závěr filmu pak znovu nechává pootevřená vrátka dalšímu pokračování a za sebe jsem moc zvědavý, jakým směrem se bude série ubírat. Po prvních dvou dílech si dovolím tvrdit, že vkusnější a zároveň nabušenější restart neměla žádná série z poslední doby. Zda-li vůbec někdy. Já osobně tedy rozhodně doporučuji, abyste těmhle opičárnám věnovali pozornost i čas.

5/7
Zdařilé pokračování, které se už teď řadí mezi světlé výjimky, kdy druhý díl minimálně vyrovnal kvality jedničky.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Úsvit planety opic – opičárny, které stojí za to

Úsvit planety opic / Dawn of the Planet of the Apes

Sci-Fi / Akční / Drama / Thriller
USA, 2014, 130 min

Režie: Matt Reeves
Scénář: Mark Bomback, Rick Jaffa, Amanda Silver
Kamera: Michael Seresin
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Jason Clarke, Andy Serkis, Gary Oldman, Keri Russell, Toby Kebbell, Judy Greer, Kodi Smit-McPhee, Kirk Acevedo, Keir O’Donnell, Enrique Murciano, Larramie Doc Shaw, Karin Konoval, Steven Wiig, Michelle DeVito, Lucky Johnson, Matthew James, Nick Thurston, Jon Eyez, Kevin Rankin

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku