Filmy mimo mainstream
14.06.2014 | mdr

RECENZE: Johnny Mad Dog – příběh dětí západní Afriky

Libérie je poměrně neznámá země na západě Afriky, jejíž motto zní: “Láska ke svobodě je to co nás sem přívádí”. Behěm prvních pár vteřin filmu Johnny Mad Dog si ale divák rychle uvědomí, že láska ke svobodě v Libérii znamená něco trochu jiného než si doposud myslel.

Film odehrává ke konci druhé liberijcké občanské války, hlavní postava Johnny Mad Dog je velitelem bojové jednotky Small Boy, která patří pod povstaleckou skupinu LURD (Liberians United for Reconciliation and Democracy). Small Boy se skládá převážně z dětí – brutálních zabijáků, kteří neznají strach, lítost ani bolest, nazývají se různými přezdívkami a oblekájí se do směšných obleků, mají hlad, disponují samopaly a zabíjení je pro ně každodenním chlebem.
Celé povstalecké skupině velí generál Never Die, který své vojáky vede do bitev za pomoci kokainu, rituálů a motivačních řečí, které zakončuje slovy “Pokud nechceš umřít, neměl ses kurva narodit.”, kluci ho poslouchají na slovo, všechno funguje jak má, nádhera.
Cílem povstalců, jak to už v občanských válkách bývá, je svržení dosavadní vlády, presidenta a nastolení demokracie, nicméně tato myšlenka je odsunuta až na druhou kolej a behěm filmu vidíme spíš jednotlivé činy Mad Doga a jeho kamarádů jako jsou bitvy o budovu TV stanice i celé hlavní město Monrovii, chladnokrevné zabíjení civilistů, několik znásilnění a spoustu řevu a hádek, které jsou většinou opět řešeny za pomocí Kalachnikovů.

Paralelně s brutální show Mad Doga a jeho skupiny se ve filmu odehrává další příběh mladé Laokolé, běžné holky z Monrovie, která se během nepokojů snaží postarat o svého postiženého otce a mladšího bratra, ale bohužel se jí ani jednoho nepovede před povstalci ochránit. Její příběh má přiblížit nelehký život běžného občana Libérie.

Mad Dog a Laokolé se během filmu několikrát potkají, ale hlavní je jejich setkání při finální scéně, kdy dojde na hlavní konfrontaci o Mad Dogových činnech a životu, který vede.

Johnny Mad Dog je snímek zobrazující beznaděj liberijského lidu, ve kterém se ale o příčině jednání hlavních představitelů a politické situaci v Libérii nic nedozvíte, vlastně se nedozvíte za celou dobu ani kde se celé dění odehrává, což je trochu škoda. Film je založený na skutečných událostech, hraný skutečnými dětskými vojáky, které může divák odsoudit, anebo připustit, že v zemích jako je Libérie nemá lidský život takřka žádnou cenu a život je často jediné co zde lidé mají, tudíž nemají moc co ztratit…

6/7
Johnny Mad Dog je zachycuje krutou realitu dnešní západní Afriky, nicméně postrádá trochu toho politického pozadí pro zasazení do kontextu
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Johnny Mad Dog – příběh dětí západní Afriky

Režie: Jean-Stéphane Sauvaire
Hudba: Jackson Tennesse Fourgeaud
Hrají: Christophe Minie, Daisy Victoria Vandy, Joseph Duo, Dagbeth Tweh a další…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku