Filmy mimo mainstream
23.01.2014 | bakeero

Recenze: Špinavý trik – snaha o Podraz 21. století nevyšla

Herecká sestava Špinavého triku je obdobou All Star týmu, ale jak už to tak při utkáních hvězd bývá; očekávání zůstanou nenaplněna.

Podle počtu nominací na Oscary by mělo jít o jednu z nejlepších podívaných loňského roku (2013). Ale bohužel tomu tak není. Něco se škaredě pokazilo a z herecky nabité skvadry, kde nechybí Christian Bale, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence nebo Robert De Niro se nepodařilo vytřískat víc, než jen lehce nadprůměrnou, nicméně k unudění rozvleklou, podvodnickou retro gangsterku.

Irving Rosenfeld (Christian Bale) a Sydney Prosser (Amy Adams) jsou milenci, kteří se živí tím, že lidem naslibují sjednání půjčky za určitou provizi. Ve skutečnosti ale své klienty pouze stáhnou o nemalou částku a nic nezařídí. V tomhle podnikání jsou vážně sehraní a všechno jim dokonale klape. Alespoň dokud je o pomoc nepoprosí Richie DiMaso (Bradley Cooper), ze kterého se vyklube vládní agent, jenž chce oběma hrdličkám přistřihnout křidýlka. Nebo alespoň využít jejich podvodnického talentu. Nabídne jim totiž možnost, jak se ze všecho dostat; spolupracujte se mnou, pomozte mi dostat 4 velké ryby a budete zas volní. A jelikož tonoucí se stébla chytá, kriminální dvojice na úmluvu přistoupí.

Příběh má být inspirován skutečnými událostmi, které se v USA staly někdy v 70. letech 20. století. Filmu tedy nechybí stylový retro feeling, který se skutečně povedl a je asi nejsilnější stránkou celého snímku – bohužel. Jinak jde o neustálé vymýšlení kliček, krycích příběhů, fint na entou a podobně. Nic z toho sice není vyloženě nepovedené, ale všemu chybí ona pověstná chemie, která by dění na plátně dala duši. Všichni hrají bez chyby, takřka učebnicově, ale právě v tom je největší slabina filmu. Jde “jen” o velice zručné řemeslo, kterému chybí jiskra a tak vám ty dvě hodiny strávené před plátnem přijdou pocitově daleko delší, než ve skutečnosti jsou.

4/7
Lehce nadprůměrný retro podraz, který sice nabízí hvězdnou sestavu, ale nic jiného, kvůli čemu by vám utkvěl v paměti.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
Recenze: Špinavý trik – snaha o Podraz 21. století nevyšla

Špinavý trik / American Hustle

Krimi / Drama
USA, 2013, 129 min

Režie: David O. Russell
Scénář: Eric Singer, David O. Russell
Kamera: Linus Sandgren
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Christian Bale, Amy Adams, Jeremy Renner, Michael Peña, Louis C.K., Elisabeth Röhm, Robert De Niro, Jack Huston, Shea Whigham, Colleen Camp, Alessandro Nivola, Dawn Olivieri, Adrian Martinez, Saïd Taghmaoui, Anthony Zerbe, Paul Herman, Christy Scott Cashman

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku