Filmy mimo mainstream
26.12.2013 | bakeero

Recenze: Let – na koksu a vodce až na(d) mraky

Whip Whitaker. Zní vám to jméno cool? Pak vězte, že tenhle kapitán letadla si život skutečně užívá plnými doušky. Chlastá, sjíždí se koksem z klínů vnadných letušek, z pokoje vychází s blaženým úsměvem, slunečními brýlemi na tváři a za zvuků melodie Sympathy for the Devil. Kdo je ale tím ďáblem, o kterém nám Mick Jagger zpívá?

Denzel Washington snad nestárne. Vážně mi připadá, že už nějakých 20 let vypadá stejně. Tady si střihnul roli pilota, který propadl alkoholu i drogám. A jde to dokonce tak daleko, že si neváhá přihnout ani během letu. Když mu ale letadlo vypoví službu a začne se volným pádem řítit k zemi, prokáže svou extra třídu. Neuvěřitelným manévrem ho obrátí vzhůru nohama a nakonec s ním doplachtí na zem. Místo 106 pohřbů se jich tak koná jen 6, ale hnidopichům ve vyšetřovacím týmu havárie to stejně nevoní. Za hladinku v Denzelově krvi ho chtějí dostat za mříže.

Celý film je pak víceméně klasickým příběhem závisláka, kterému se snaží pomoct všichni v jeho okolí, jenže on sám o tu pomoc vlastně nestojí. Washington předvádí skvělý výkon a rozhodně nepřehrává stavy pod vlivem, což je jedině ku prospěchu věci. Díky tomu si totiž dokážete vychutnat širokou škálu jeho opilosti i drogového opojení. Ale s postupem času si chtě nechtě musíte přiznat, že Whip Whitaker vaše sympatie ztrácí. Středobod filmu se totiž naprosto přirozeně přesune od toho, že lépe by havárii nikdo nezvládnul k tomu, že vodka sice za nehodu nemohla, ale za ovládací knipl letadla by zkrátka sedat neměla.

4/7
Denzel Washington v Xté variaci na Ztracený víkend. Dostanete krásnou studii sebedestrukce jednoho pilota, nic originálního ale nečekejte.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
Recenze: Let – na koksu a vodce až na(d) mraky

Let / Flight

Drama
USA, 2012, 138 min

Režie: Robert Zemeckis
Scénář: John Gatins
Kamera: Don Burgess
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Denzel Washington, Kelly Reilly, John Goodman, Don Cheadle, Nadine Velazquez, Bruce Greenwood, Melissa Leo, James Badge Dale, Tamara Tunie, Brian Geraghty, Rhoda Griffis, Garcelle Beauvais, Ric Reitz, Sean Nix, Tom Nowicki, Steve Coulter

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku