Filmy mimo mainstream
16.10.2013 | bakeero

Recenze: Pacific Rim – velký roboti proti velkým příšerám (IMAX3D)

Komu nestačili autoboti, ten si tady přijde na svý; všechno je větší, těžší a hlavně hlučnější. Guillermo del Toro dostal na svůj nejnovější režisérský počin konečně pořádnej balík a na filmu to rozhodně je vidět. A slyšet!

Všechno se točí kolem interdimenzionální trhliny na dně Pacifiku, skrze kterou na náš svět útočí mimozemská monstra – tvz. kaiju. K jejich eliminaci lidstvo sestrojilo obrovské roboty – jaegery, které vždy ovládají dva piloti. Jenže kaiju se postupem času adaptovali také na tuto zbraň a projekt jaegerů je tedy z rozhodnutí našich vůdců nahrazen budováním nedobytné zdi. Která vlastně vůbec není nedobytná, ale čert to vem. Financovaná je nejspíš jako rekonstrukce buštěhradského zámku, takže hlavouni jí zkrátka potřebují. Jenže bez jaegerů to zkrátka nepůjde a torzo podfinancovaného projektu nakonec podstoupí souboj o osud celého lidstva.

Film jsem viděl v IMAXu 3D a můžu říct, že zážitek skutečně stojí za to. Všechna monstra, která na plátně udivíte (ať už ta kovová nebo ta “živá”) totiž působí jako něco, co skutečně existuje a má váhu. Naprosto dominantní mi pak přišly zvukové efekty, které tomu celému dodávaly skutečně monstrózní měřítko. Dovedu si představit, že při všem tom řinčení by se rozplakalo dítě. I mě totiž svíral zvláštní pocit úzkosti, když se monstra přede mnou valila noční krajinou. Zvuk je zkrátka vedle vizuální stránky tím nejpůsobivějším článkem filmu.

S dalšími ingrediencemi už je to podle očekávání slabší. Úvodní předtitulková sekvence, která trvá snad 20 minut a seznámí nás se zápletkou, odsýpá jedna báseň; na plátně se střídají záběry z TV zpravodajství a samotné souboje příšer. Jenže pak se kamera i děj začne věnovat lidským postavám a ty zdaleka nebaví tolik, jako souboje obřích nestvůr.

Na závěr bych chtěl poznamenat jeden pamětihodný okamžik, kterého si možná ani nevšimnete, pokud se na něj nezaměříte; Pacific Rim je snad prvním AAA blockbusterem, který cílí na mimoamerické publikum více, než na to americké. Ať už lokacemi, kde se film z větší části odehrává (Hong Kong), nebo složením týmu (Rusové, Japonka, Australané,…) atd. Tenhle krok rozhodně není nelogický, ale až čas ukáže, jestli to byla sázka na správnou kartu.

5/7
Pacific Rim je dokonalým prototypem letního blockbusteru; je nablýskaný, efektivní i hlučný. V sekvencích mimo akci ale docela nudí.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
Recenze: Pacific Rim – velký roboti proti velkým příšerám (IMAX3D)

Pacific Rim – Útok na Zemi / Pacific Rim

Akční / Dobrodružný / Sci-Fi / Fantasy
USA, 2013, 132 min

Režie: Guillermo del Toro
Scénář: Travis Beacham
Kamera: Guillermo Navarro
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Idris Elba, Charlie Hunnam, Charlie Day, Rinko Kikuči, Max Martini, Robert Kazinsky, Clifton Collins Jr., Robert Maillet, Diego Klattenhoff, Ron Perlman, Burn Gorman, Heather Doerksen, Larry Joe Campbell

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku