Filmy mimo mainstream
16.10.2013 | bakeero

Recenze: Nevědomí – lidstvo nakopalo zadek šmejdům z vesmíru

Planeta Země byla napadena mimozemšťany. Lidstvo sice válku vyhrálo, ale povrch planety je natolik zdecimován a zamořen radioaktivním spadem, že nezbývá, než vytěžit vodu z oceánů a vypravit se k Titanu – měsíci planety Saturn, kde lidstvo najde nový domov. Než těžařské věže dokončí svou práci, lidstvo se uchýlilo na vesmírnou stanici Tet, která obýhá okolo Země. Přeživší zbytky mimozemšťanů ale na Zemi sabotují těžařské věže a lidstvo má na jejich ochranu jen omezené množství automatických robotů. Ty je nutné opravovat přímo na povrchu a Tom Cruise je právě takovým opravářem…

Oblivion se řadí mezi čistokrevné sci-fi, takže pokud vám takové už nějaký čas chybí, rozhodně neváhejte. Zápletka už sice v dnešní době není z nejoriginálnějších, ale dostanete s ní taky výživnou dávku futuristické vize architektury a techniky. To vše v kulisách postapokalyptické Země, které se snad nikdy neomrzí, takže epická podívaná vás nemine. Výborná je i hudba, která vám ne náhodou bude připomínat Trona – stejný režisér.

I proto budete mít dojem, že jste to všechno už někde viděli. A skutečně najdete scény, které jakoby vypadly např. ze Dne nezávislosti. Jenže na mě tohle všechno působilo příjemně a ne jako vykrádačka ve stylu Quentina Tarantina.

Řadě kritiků vadí nelogičnosti v ději, ale mě osobně nepřišli zdaleka zásadní a už vůbec ne tak rušivé, že by mi kazily celkový dojem z filmu. Nevědomí není diamant vybroušený do křišťálového jasu, ale rozhodně to není bezcená tretka, ani laciná napodobenina. Pod důkladným skalpelem se rozsypou dokonce i díla vzývaného (a mnou také oblíbeného) Christophera Nolana, takže nebuďme chnidopichové a přijměme filmovou realitu s jejími specifickými zákonitostmi. Pak se budeme u Nevědomí poctivě bavit.

6/7
Cruise je možná magor, co se týče víry. Ale zároveň je asi posledním hercem v Hollywoodu, který dokáže utáhnout film na svou starpower.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
Recenze: Nevědomí – lidstvo nakopalo zadek šmejdům z vesmíru

Nevědomí / Oblivion

Sci-Fi / Akční / Thriller / Dobrodružný
USA, 2013, 124 min

Režie: Joseph Kosinski
Scénář: Joseph Kosinski, Karl Gajdusek, Michael Arndt, Willi
Kamera: Claudio Miranda
Hudba: M83, Anthony Gonzalez, Joseph Trapanese
Hrají: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko, Nikolaj Coster-Waldau, Andrea Riseborough, Zoë Bell, Melissa Leo, James Rawlings

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku