Filmy mimo mainstream
06.11.2014 | bakeero

První opice nominovaná na Oscara?

Herec Andy Serkis odvedl na Zrození i Úsvitu planety opic nedocenitelnou práci. Jedna věc je, když má herec realisticky zahrát jiného člověka, ale Serkisovi výkony v obou opičích filmech jsou ještě o krok dál. Málokterý divák si při sledování Caesara uvědomoval, že se nekouká na skutečného šimpanze, ale na jedničky a nuly, kterým vdechnul život právě Serkis. Je to prostě práce, která si zaslouží to nejvyšší ocenění. A Studio 20th Century Fox se chystá zasadit o to, aby z toho nějaká ta cena skutečně kápla.

Věc má ale 2 háčky; 1) foxové nehodlají podporovat pouze Sekrise samostatně – kampaň bude vedená s důrazem na celé obsazení Úsvitu planety opic (Toby Kebbell, Jason Clarke, Keri Russell a Gary Oldman). 2) navzdory tomu, že Sekrisův Caesar je zcela evidentně hlavní postavou, jeho nominaci budou chtít foxové protlačit v kategorii vedlejší.

Právě druhý bod je ale tím, co by mohlo zvýšit šance Andyho Serkise na úspěch. V kategorii nejlepší hlavní herec je už teď velice silná konkurence (Benedict Cumberbatch, Eddie Redmayne) a větší šance na úspěch tak nabízí právě vedlejší kategorie. Pokud by se Serkis do nominace protlačitl, bylo by to vůbec poprvé v historii, kdy by byl na Oscara nominován herec za svou digitální roli.

Co si o tom myslíte? Zaslouží si Serkis ocenění, nebo alespoň nominaci?

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku