Filmy mimo mainstream
31.10.2023 | bakeero

FFF: Věc – mimozemská hrozba v Antarktidě

Odlehlá výzkumná stanice na Antarktidě. Všude kolem jen mráz a sníh. Dovedete si představit atmosféričtější místo, kde by skupina amerických vědců mohla čelit mimozemské hrozbě? Pokud jste ještě neviděli legendární Věc od Johna Carpentera, tak Filmfanatic vám na následujících řádcích vysvětlí, proč byste to měli napravit. Nebo si ji po čase zopakovat. Jako jsem to udělal já.

Ikonický snímek z roku 1982 vyniká především skvělou atmosférou. A to jednak díky zmíněné odlehlosti Základny 31, ale především pak díky všudypřítomné paranoii. Jak se americkým polárníkům daří rozplétat záhadu, proč se vzájemně povraždili jejich norští kolegové na sousední stanici, tím jasnější je, že podobný osud hrozí také jim samotným.


Průzkum norské stanice i důkazů, které seveřané nasbírali, odhalují tak fascinující věci, až se divím, že Carpenter raději nevyprávěl právě tento příběh. Nakonec jsme ho však stejně dostali. V prequelu Věc: počátek z roku 2011 a nutno dodat, že s odstupem času jde rozhodně o jedno z těch zdařilejších oživení značky. A ta má daleko hlubší historii, než nejspíš většina z vás ví.

RODOKMEN VĚCI
Carpenterova Věc je totiž sequelem /remakem amerického sci-fi snímku Věc z jiného světa z roku 1951. A tenhle film je pro změnu adaptací povídky Who Goes There? od spisovatele Johna W. Cambella z roku 1938. Sdružení Science Fiction Writers of America vyhlásilo toto dílo za nejlepší dlouhou povídku napsanou do roku 1965. Tolik tedy k rodokmenu Věci.

Samotný Carpenterův film je klasikou. O atmosféře už byla řeč a sluší se napsat, že její nedílnou součástí je i skvělá hudba od legendárního Ennia Morriconeho. Samostatnou kapitolou jsou pak praktické triky. Ty působí parádně i po letech a když si vzpomenu, jak na mě působily počátkem devadesátých let z ohrané VHS, dodnes mě mrazí. Nechutné a slizké patvary mutujících kreatur by byly skvělými výstavními kousky do bizarního muzea.

ČLOVĚK JE NEJTEPLEJŠÍ MÍSTO, KAM SE SCHOVAT
Mezi dvanácti postavami polárníků vyčnívá sympaťák Kurt Russell, kterému budete fandit už od jeho šachové partie s počítačem. A při koukání na film si zapamatujte, jak se s touhle prohrou vypořádal. Právě v tom je totiž ukryto rozluštění závěrečné hádanky, kdo je člověk a kdo Věc.

7/7
Jednoduše legenda. Mimozemská hrozba na tom nejodlehlejším místě planety s atmosférou, která určila trend.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
FFF: Věc – mimozemská hrozba v Antarktidě

Věc / The Thing

Sci-Fi / Horor / Thriller / Mysteriózní

USA, 1982, 109 min

Režie: John Carpenter
Předloha: John Wood Campbell jr. (povídka)
Scénář: Bill Lancaster
Kamera: Dean Cundey
Hudba: Ennio Morricone
Hrají: Kurt Russell, Wilford Brimley, T.K. Carter, David Clennon, Keith David, Richard Dysart, Charles Hallahan, Peter Maloney, Richard Masur, Thomas G. Waites…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku