Filmy mimo mainstream
26.03.2020 | bakeero

FFF: Smrtící epidemie

Filmfanatic si poslední dny nakoukal řadu filmů o epidemiích. Podíval se hned na několik neznámých snímků, ale připomenul si také ty nejproslulejší kousky žánru. Po uvážlivém zhodnocení se následně rozhodl zařadit na elitní list Filmů Filmového Fanatika (FFF) snímek z roku 1995 Smrtící epidemie. Asi nejlepší film o zhoubné nákaze, jaký kdy viděl.

Skvostnou podívanou slibuje už samotné herecké obsazení; Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Cuba Gooding Jr., Donald Sutherland. Všechno těžké váhy a v mnoha případech nejzářivější hvězdy 90. let. Naštěstí pro diváka film nestojí jen na hereckém umu všech zmíněných, ale především na brilantně vystavěném příběhu. Čeká vás “jen” 127 minut dlouhá podívaná, ale tak hutná, že se nestačíte ani na chvilku nudit.

Film je natočený podle faktografické knihy amerického spisovatele Richarda Prestona Zákeřná ebola (The Hot Zone) z roku 1994.Tým amerických lékařů musí čelit nebezpečnému viru, který se do USA dostane z Afriky. Spolu s vojenskými i civilními doktory rozplétáme historii viru i temné tajemství, které mělo zůstat utajeno.

Filmfanatica příjemně překvapilo to, jak prakticky nezestárlo vyobrazení vědecké techniky a postupy lékařských týmů. Ano, počítačové obrazovky jsou sice hluboké, jenže jinak je Smrtící epidemie mrazivě aktuální i dnes. Dočkáte se řady nervy drásajících scén a užijete si také v případě, že patříte mezi milovníky proceduálních dramat. To vše dokáže film nabídnout ve své velice střídmé stopáži. Právě zhuštěný zážitek, kdy se během jedné scény dozvíme hned několik podstatných a důležitých informací, je tou nejlepší vizitkou, jak bravurně zvládli tvůrci metody vyprávění.

Pokud se tedy chcete podívat na zřejmě nejlepší film o epidemii, jaký byl kdy natočen, rozhodně byste měli sáhnout právě po Smrtící epidemii. Za Filmfanatica je to neoddiskutovatelný král žánru. Již 25 let!

7/7
Nejlepší film o epidemii všech dob, který jednoduše musíte vidět! Král svého žánru již od roku 1995.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
FFF: Smrtící epidemie

Smrtící epidemie / Outbreak

Akční / Drama / Thriller

USA, 1995, 127 min

Režie: Wolfgang Petersen
Scénář: Laurence Dworet, Robert Roy Pool
Kamera: Michael Ballhaus
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Cuba Gooding Jr., Donald Sutherland, Patrick Dempsey, Zakes Mokae, Dale Dye, Malick Bowens, Benito Martinez, J. T. Walsh, Peter Looney, Gordon Michaels, Ed Beechner, Michael Emanuel, Lance Kerwin, Jim Antonio, Julie Araskog, Maury Sterling, Joseph Latimore, Jack Rader…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku