Filmy mimo mainstream
04.04.2015 | bakeero

FFF: Vetřelci

Ellen Ripleyová to v prvním Vetřelci natřela šmejdovi z vesmíru v souboji jeden na jednoho. Byla to klaustrofobická a hlavně atmosférická bomba, která světu představila jedno z nejoblíbenějších filmových monster všech dob. Filmfanatic má ale radši Vetřelce v množném čísle. První sci-fi podívanou, která se tedy dostane do zlatého fondu F.F.F. je druhý díl téhle kultovní série.

James Cameron (režisér právě druhého dílu vetřelčí série) je jednoduše borec. Když se podíváte na jeho filmografii, zjistíte, že jedním z jeho úplně prvních filmů sice byla hloupoučká Piraňa 2: Létající zabijáci, ale jinak nám mistr servíruje jeden kultovní kousek za druhým.

A nejinak je tomu také u Vetřelců. Jednička Ridleyho Scotta sázela spíš na napětí a klaustrofobní atmosféru jedné jediné vesmírné lodi, na které vám dělá společníka mimozemská biologická entita. Dvojka ale přišla s úplně odlišným konceptem a ve výsledku přinesla všeho víc.

V historii kinematografie najdete jen málo lepších příkladů, kdy byla původní látka tak skvěle upgradována. Málokdy je pokračování lepší než první díl, ale troufnu si tvrdit, že tady tomu tak je. Alespoň z pohledu zábavnosti.

Vždyť kdo by si dnes nevzpomněl na vesmírné komando koloniální maríny, které se vydalo na planetu LV-426, aby prozkoumalo, proč se tamní kolonizátoři nehlásí?! Nechyběl jim COOL look ani sympatické postavy. Za všechny bych jmenoval především neuvěřitelně hláškujícího vojína Hudsona, ale také desátníka Hickse. Se kterým se ostatně znovu potkáme v plánovaném pátém díle série pod režijní taktovkou Neilla Blomkampa.

Zkrátka a dobře; Větřelci jsou přesně tím druhem filmu, který jednoduše MUSÍTE vidět. Děj parádně odsýpá, akcí ani napětím se nešetří a celý svět kolonie na LV-426 si vás neuvěřitelně rychle získá. Tohle je prostě ukázka dokonale vytěženého potenciálu.

7/7
Jedno z nejlepších blockbusterových sci-fi všech dob. Zářný příklad toho, jak by se měla dělat pokračování úspěšných filmů.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
FFF: Vetřelci

Vetřelci / Aliens

Sci-Fi / Akční / Thriller / Horor
USA / Velká Británie, 1986, 137 min (Director’s cut: 154 min)

Režie: James Cameron
Scénář: James Cameron
Kamera: Adrian Biddle
Hudba: James Horner
Hrají: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Paul Reiser, Lance Henriksen, Carrie Henn, Bill Paxton, Jenette Goldstein, Mark Rolston, Daniel Kash, William Hope, Al Matthews, Mac McDonald

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku