Filmy mimo mainstream
06.01.2015 | bakeero

FFF: Žhavé výstřely I

V zájmu žánrové vyváženosti dnes do FFF zařadíme komedii, respektive parodii. Rozhodně ale nečekejte, že by kvůli téhle snaze o zastoupení všech žánrů nějak klesala úroveň Filmů Filmového Fanatica. Kdo totiž viděl Žhavé výstřely, ten by dal určitě ruku do ohně za to, že je to jedna z nejlepších parodií vůbec.

V hlavní roli Charlie Sheen, který hraje Toppera Harleye. Machra. Pilota. Alfa samce. Jenže pod ocelově tvrdým povrchem tohohle borce sžírá selhání jeho otce, který nechal parťáka ve štychu a z padajícího letadla se katapultoval. Ale co by mohlo na syndrom otcovského selhání zabrat lépe, než šance zachránit svět?! Topper tedy opouští svůj indiánský azyl a znovu obléká leteckou bundu, aby usedl za kokpit stíhačky a natřel to Saddámovi.

Na první pohled parodují Žhavé výstřely především Top Gun. Znalejší divák ale odhalí vzor v daleko větší klasice. Casablancu u nás asi moc lidí nevidělo, ale vězte, že ústřední zápletka je defacto převzatá právě z téhle černobílé legendy s Humprey Bogartem. A tady se dostáváme k jádru geniality Žhavých výstřelů; tuhle parodii si totiž užijí jak mainstreamoví diváci, tak ti, jejichž znalosti filmového světa jsou o něco hlubší.

Žhavé výstřely parodují kde co. Od klasických westernů, přes romantické komedie až po akční filmy a dramata. Leckdy si na paškál neberou konkrétní scénu, ale mistrně parodují nějaké zažité klišé, takže bavit se můžou opravdu všichni.

Nevím, co víc psát, protože tahle parodie je vážně tím nejlepším, co žánr nabízí. Zapomeňte na všechny Scary Movie, protože ani nejlepší díly série nemůžou Žhavým výstřelům konkurovat. Takže pokud jste je ještě neviděli, rozhodně to koukejte dohnat.

7/7
Jedna z nejlepších parodií vůbec. Mistrné odkazy na konkrétní scény i zažitá klišé všech žánrů. Zábava 100% zaručena!
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
FFF: Žhavé výstřely I

Žhavé výstřely / Hot Shots!

Akční / Komedie / Válečný / Romantický
USA, 1991, 81 min

Režie: Jim Abrahams
Scénář: Pat Proft
Kamera: Bill Butler
Hudba: Sylvester Levay
Hrají: Charlie Sheen, Cary Elwes, Valeria Golino, Lloyd Bridges, Kevin Dunn, Jon Cryer, Kristy Swanson, Efrem Zimbalist Jr., Bill Irwin, Heidi Swedberg, Bruce A. Young, Ryan Stiles, Ryan Cutrona, Pat Proft, Cylk Cozart, Jimmie Ray Weeks, Charles Barkley, Christopher Doyle, Dave Oliver, Marc Shaiman, William O’Leary, Sean Kanan

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku