Filmy mimo mainstream
30.04.2020 | bakeero

DOKUMENT: Dycky Sunderland (1. a 2. série)

S fotbalovými dokumenty se poslední dobou roztrhl pytel. Není to jen slávistická Totáln! sezona, ale třeba i All or Nothing: Manchester City nebo trochu exotičtější Maradona v Mexiku. Všechny zmíněné tituly se však zaměřují především na fotbal, respektive dění uvnitř týmu, taktiku, motivační proslovy atd. Dycky Sunderland je o něčem jiném, i když je samozřejmě především o fotbale. Ale tenhle příběh není legendou o superúspěšném týmu, který prožívá fantastickou sezonu plnou triumfů.

Mimo reflektory první ligy
Sunderland je město ležící na anglickém severovýchodě, což je tak trochu vyčleněný a především chudý kraj. Tvrdě na něj dopadly časy, kdy vládla Železná lady Margaret Thatcherová, během kterých se zavíraly tamnější ocelárny, loděnice i další velké podniky. Fotbal tak zůstal pro obyvatele tohoto zapomenutého kousku Anglie jedním z mála útočišť.

Netflix začal dokumentární sérii natáčet v roce 2017, když Sunderland sestoupil z Premier League a chystal se obratem vrátit z League One (anglická 2. liga) zpátky mezi elitu. Jenže situace se začala komplikovat, tým šel od porážky k porážce, propadal se tabulkou, až došlo na nejčernější scénář; sestup do 3. ligy.

Všude fotbal
Netřeba zdůrazňovat, že pro fanoušky a vlastně celé město šlo o další hřebíček do rakve jejich smutného osudu. V Sunderlandu totiž fotbal najdete všude; probírá se v práci, v pubech, ale nevyhnete se mu ani na nedělní bohoslužbě. A právě na tyhle vazby se dokumentární série zaměřuje především. Prostřednictvím kamery nahlédnete do zákulisí více, než v kterémkoli jiném fotbalovém dokumentu. Samozřejmě dojde i na hráče, managery a majitele, jenže své slovo dostanou třeba i kuchaři, týmoví kustodi nebo oddaní fans, pro které je Sunderland smyslem života.

Dycky Sunderland je možná nejsilnější fotbalový dokument a nejspíš je to právě proto, že nerozebírá zářivé osudy nejblištivějších hvězd a jejich zmlsaných fanoušků, ale odvrácenou stranu téže mince. Svět poražených, zklamaných a frustrovaných. A kdykoli se občas objeví náznak úspěchu, můžete si vsadit, že happy endem to stejně neskončí. Přesto “skalní” svůj tým neopouští a stále věří. I když se sami sebe ptají “Proč to nikdy nejsme my?”.

Netflixu se touhle sérií podařil další majstrštyk a podle mě je druhá série ještě o kousek lepší, než ta první. Nespornou hodnotu má také v tom, že svět fotbalových bláznů a nadšenců dokáže vysvětlit i lidem, kteří pro něj nemají pochopení.

7/7
Možná nejpůsobivější fotbalový dokument vůbec. Poznejte zklamání, frustraci a nenaplněné naděje z první řady!
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
DOKUMENT: Dycky Sunderland (1. a 2. série)

Dycky Sunderland / Sunderland ‘Til I Die

Dokumentární / Sportovní

Velká Británie, 2018–2020, 9 h 33 min (Minutáž: 31–53 min)

Režie: David Soutar, Richard Cooke, Adam Donneky
Kamera: Diego Rodriguez
Hudba: Jack Halama
Hrají: Stewart Donald

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku