Filmy mimo mainstream
08.04.2018 | bakeero

DOKUMENT: Pásky z Nagana – tohle jsme dlužili světu

Co olympijské zlato z Nagana znamená pro nás, pro Čechy, o tom nejspíš Filmfanatic nemusí sepisovat sáhodlouhé ódy. Kdo to nepamatuje, tomu určitě vyprávěli rodiče nebo kamarádi. Ale jednu věc jsme v tomhle ohledu dlužili světu. Totiž vysvětlit všem ostatním, co pro nás vzedmutí a vítězství našeho podceňovaného týmu, který reprezentoval malou zemi proti těm největším obrům v hokejovém turnaji století, vlastně znamená.

A Pásky z Nagana plní tuhle roli dokonale. Dokument vás strhne hned od prvních minut, kdy až bolestně připomene, jak se v tehdejším Československu chopili moci komunisté a jak národ trpěl pod sovětskou nadvládou. Objasní také, že hokej kvůli tomu získal svojí specifickou úlohu v tom, jak reprezentoval vzdor proti sovětské moci a později hlavně proti okupantům z jara 1968. Naše zápasy proti Rusku si pak tenhle náboj udržely i po pádu železné opony.

Nečekejte ale prvoplánové brnkání na tuhle dozajista silnou notu. Kostrou dokumentu jsou především osobní výpovědi našich hráčů, funkcionářů i novinářů, ale také soupeřů a zahraničních komentátorů. Právě ti nastavují našemu historickému triumfu směrem k tuzemskému diváctvu to nejzajímavější zrcadlo. Nejspíš poprvé si totiž vyslechnete, jak Američané nebo Kanaďané snášeli porážku od podceňovaných hokejistů z východní Evropy, se kterými na turnaji nikdo nepočítal.

Pásky z Nagana ale nejsou dokumentem “mluvících hlav”. Nabízí opravdu spoustu perfektních hokejových záběrů v neuvěřitelné kvalitě, které jsme nikdy předtím neviděli. A to nejen z Nagana, ale také z předchozích olympiád a občas z toho máte pocit, jako byste se dívali na nějakou filmovou adaptaci a ne na dobové záběry z hokejového zápasu.

Zkrátka a jednoduše Pásky z Nagana jsou nejlepším dokumentem o největším úspěchu českého týmového sportu. Velkou měrou za to nejspíš může také režisér Ondřej Hudeček, který v tomhle zajímavém rozhovoru přibližuje vznik samotného snímku. Filmfanatic tedy Pásky z Nagana doporučuje všemi sedmi a zakládá tenhle majstrštyk do povinné četby českého sportovního fanouška.

7/7
Jednoduše nejlepší dokument o největším úspěchu českého týmového sportu. Tohle jsme dlužili světu a možná i sobě.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
DOKUMENT: Pásky z Nagana – tohle jsme dlužili světu

Pásky z Nagana / The Nagano Tapes

Dokumentární / Sportovní

USA / Česko / Kanada, 2018, 73 min

Režie: Ondřej Hudeček
Scénář: Ondřej Hudeček, Jon Weinbach
Kamera: Ondřej Hudeček
Hrají: Dominik Hašek, Jaromír Jágr, Petr Svoboda, Robert Záruba, Ivan Hlinka (a.z.), Slavomír Lener, Michael Žantovský, Roman Hamrlík, Giancarlo Esposito (vyp.)…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku