Filmy mimo mainstream
10.07.2015 | bakeero

DOKUMENT: Mlha války – zpověď architekta moci

Robert McNamara byl jedním z nejexponovanějších ministrů obrany USA. Tenhle srategický post zastával v letech 1961 až 1968 – tedy v době vrcholné Vietnamské války. Sloužil pod prezidentem J. F. Kennedym i L. B. Johnosenem. Ještě předtím pracoval v nejvyšším vedení automobilky Ford (od listopadu 1960 dokonce jako její prezident – první, který nebyl z rodiny Fordů) a naopak po konci politické kariéry působil ve vedení Světové banky (ve funkci prezidenta v letech 1968 až 1981). Mohlo by se zdát, že dokument, kde se tenhle muž bude dělit o své názory a zkušenosti, by mohl být zajímavý. Sakra, jasně že je!

V originále nese podtitul Dvanáct lekcí ze života Roberta S. McNamary a na základě toho si drží svoje epizodické složení. Každá část se věnuje trochu jiné problematice, ale celým dokumentem se jako vodicí linka táhne právě postava McNamary – stejně jako stín Vietnamské války.

Bez nadsázky bych ho označil za architekta moci, ale tady to nevnímejte v negativním slova smyslu. McNamara je především pragmatik. Jeho postoje i následná rozhodnutí tudíž vychází a vycházela z důkladných analýz daných situací, čísel i souvislostí. Bohužel, jak sám přiznává, někdy měl k dispozici jen omezený počet zdrojů, takže konečné rozhodnutí nemuselo být vždy tím nejlepším možným. Ale jako správný pragmatik a analytik nad tím neroní slzu.

Můžete si vybrat, jestli se pro vás Robert McNamara po zhlédnutí tohoto dokumentu stane (jednoduše) válečným zločincem, nebo ikonou, ke které budete vzhlížet – i když s určitými pochybami. Bezesporu to byl moudrý muž, který dělal v těžkých časech těžká rozhodnutí a prakticky do konce svého života si za nimi stál. Na což nejsme v našich politických kruzích vůbec zvyklí.

Historický účet jeho působení v čele nejmocnější armády tehdejšího (i současného) světa je tedy dodnes obestřen mlhou. Nesporným faktem ale zůstává, že šlo o jednu z nejzajímavějších osobností americké politiky druhé poloviny 20. století.

6/7
Osobní zpověď jednoho z architektů moci. Seznamte se s jiným světem i osobností takového formátu, na jaký u nás nejsme zvyklí.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
DOKUMENT: Mlha války – zpověď architekta moci

Mlha války / The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara

Dokumentární / Válečný
USA, 2003, 95 min

Režie: Errol Morris
Kamera: Peter Donahue
Hudba: Philip Glass
Hrají: Robert McNamara, Errol Morris, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Fidel Castro, Nikita Sergejevič Chruščov, Richard Nixon, Franklin D. Roosevelt

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku