Filmy mimo mainstream
30.03.2022 | bakeero

TOP7 filmů Bruce Willise

Herecká kariéra Bruce Willise končí. Na svém Instagramovém účtu to oznámila jeho dcera Rumer. Důvodem je poškození mozku zvané afázie, čímž se potvrdily fámy, že někdejší akční idol zabředl do natáčení nedůstojných céček ne kvůli tomu, že by měl vše na salámu, ale právě kvůli vážné nemoci. Bruce zkrátka přijal jakoukoli roli, aby vydělal prostředky k zabezpečení rodiny.

Filmfanatic proto sestavil žebříček TOP7 filmů, které z Bruce Willise udělaly jednu z největších ikon akčního žánru. A pokud jste to náhodou nevěděli, tak sympaťák s prořídlou hřívou diváky poprvé zaujal už v seriálu Měsíční svit, který v devadesátých letech běžel i na českých televizích.

1) Smrtonosná past

John McClane. To je první filmová postava, kterou si většina diváků vybaví při vyslovení Willisova jména. Newyorský policista nejprve zachránil vánoční večírek v budově Nakatomi, potom zúčtoval s teroristy na zasněženém letišti… A víte co? Poslechněte si sami, co všechno tenhle hrdina, jenž doslova změnil akční žánr, prožil v kulervoucím songu DIE HARD!

2) Poslední skaut

Laikům možná postava Joe Hallenbecka splývá s výše oslavovaným Johnem McClanem, Filmfanatic však nemá pro existenciální polemiky ohledně těchto dvou postav pochopení. Nemůžete zkrátka míchat jablka s hruškami. Není moc lepších akčních filmů!

3) Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Bruce Willis tady sice nehraje první a jediné housle, ale jeho stopa v kultovním filmu Quentina Tarantina je nesmazatelná. Než stačil s Johnem Travoltou vymalovat hajzlík na rudo a zmizet na chopperu (neplést s motorkou!), utrousil do kamery několik nesmrtelných hlášek i životních pouček a cesta k natočení spinoffu tedy stále žije. Chtěli byste?

4) 12 opic

Cestování časem. Filmfanatic tohle téma miluje a pod režijní taktovkou Terryho Gilliama ​​​​si své užil také Bruce. Vypravil se zpět do minulosti, aby zajistil co nejvíce informací o tajemném viru, který vyhubil takřka celé lidstvo a nastínil spoustu chytrých otázek ohledně časové kauzality.

5) Poslední zůstává

Ve Willisově filmografii jde o poměrně zapadlý snímek, ale Filmfanatic nade vše miluje gangsterky. Proto ve výčtu TOP7 nemůže chybět ani tahle čistokrevná střílečka z dob prohibice. I když čistokrevná. Poslední zůstává je remakem snímku Akiry Kurosawy Yôjinbô.

6) Pátý element

Osobně považuji tuhle Bessonovku za lehce nadhodnocenou, ale že jde o zábavnou podívanou, o to se přít nehodlám. V devadesátých letech Evropa určitě nenabídla lepší sci-fi žánrovku a svojí nezpochybnitelnou zásluhu na tom má i výtvarná stránka. Samozřejmě vedle Bruce Willise :-)

7) Šestý smysl

Na tomhle filmu dlouho stála kariéra M. Night Shyamalana. Matoucí podívaná, kterou už by dnes zkušený divák možná prohlédl, ale v době svého vzniku sklízela zcela zasloužený potlesk. Shodou okolností Bruce Willis od té doby nenatočil film, který by Filmfanatica oslnil. Pár hodně slušných kousků se najde, ale žádný hit, který by mě posadil na zadek.


Co říkáte na TOP7 Bruce Willise podle Filmfanatica? Vybrali byste jinak? Pokud vám v seznamu některý Willisův film chybí, napište do komentáře který a diskutujme…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku