Filmy mimo mainstream
08.07.2014 | bakeero

TOP7 filmů o fotbale

V Brazílii právě probíhá probíhá mistrovství světa ve fotbale, takže určitě nebude od věci, když si projdeme malý žebříček těch nejlepších filmů, které se motají kolem kulatého nesmyslu. Pojďme si představit TOP7, jak ho vidí filmfanatic.cz

 Fotbalové opojení (Fever Pitch)
Pro fanoušky Arsenalu svatý grál. Pro ostatní fandy trefné pojmenování všech příznaků fotbalové horečky. V hlavní roli skvělý Colin Firth a atmosféra sezóny, ve které Arsenal Londýn vyhrál po dlouhých osmnácti letech anglický titul.

 Inkognito
Znovu Anglie v osmdesátých letech. Tentokráte ale z trochu drsnějších zákoutí fotbalové horečky. Parta fízlů v utajení se do světa hooligans a oddanosti klubu propadne natolik, že už vlastně neví, jaké bylo jejich původní poslání. Jeden z nejlepších vážných filmů s problematikou hooligans vůbec.

 Hooligans (Footbal Factory)
V hlavní roli opět bandička chuligánů, ale tentokráte v trochu odlehčenějším podání. Rozhodně si tenhle kousek nepleťte s americkými Greenstreet Hooligans. Ty režírovala americká příslušnice něžnějšího pohlaví, což je pro film dosti signifikantní už samo o sobě. Tenhle anglický film ale pochází přímo z kolébky fotbalu a jednu z hlavních postav si tu střihnul Danny Dyer, který na základě této role prováděl dokumentárním cyklem Hooligans: zákon tribuny.

 Fotbal za mřížemi (Meanmachine)
Bývalý hráč Chelsea Vinnie Jones staví svůj fotbalový tým trestanců proti dozorcům a nechybí u toho Jason Statham ani už zmiňovaný Danny Dyer. O zábavu je tedy postaráno a vy poznáte třeba i to, že Míra Bosák není zdaleka nejlepším fotbalovým komentátorem – v Anglii to vtipněji a trefněji zvládá kdejaký mukl. Fajnšmekrům prozradíme, že minicameo tu má i Ryan Gigs.

 Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka
Česká stopa v jinak ryze anglickém žebříčku. Není to potěšující, že i u nás dokážeme o téhle úžasné hře natočit film, který obstojí v takové konkurenci? Pravda, že Okresní přebor dokáží plně pochopit asi jen samotní Jirkové Luňákové, Václavové Vorlové a další, ale pro zasvěcené je to kouzlo zkrátka neodolatelné. A Krobot rulez, ten by se neztratil ani v Lize mistrů!

 Do toho (Mike Bassett: England Manager)
Každý národ si nese své trauma, které se snaží v nejrůznějších podobách reflektovat. Pro Američany je to třeba atentát na JFK, pro nás vyhlazení Lidic, ale pro Angličany jsou to neustále se opakující krachy jejich hrdé fotbalové reprezentace na velkých turnajích. A z tohohle tématu si neuvěřitelně trefně a hlavně zábavně dělá legraci tenhle film, který váš fotbalový život obohatí hned o několik legendárních hlášek.

 Prokletý klub (The Damned United)
Brian Clough. Nejlepší manažer, jakého kdy anglická reprezentace neměla. Ve své době možná nebyl nejlepší na světě, ale rozhodně byl v TOP 1. Dokonalá sága o slavné éře (ne)jednoho klubu, která oplývá zajímavými nápad co se týče podání jednotlivých zápasů.

 

Tak co říkáte na naší TOP7 filmů o fotbale? Volili byste jinak? Chybí vám tu nějaký film, který si podle vás zaslouží v žebříčku být? Nestyďte o své názory podělit v diskuzi.

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku