Filmy mimo mainstream
28.04.2014 | bakeero

TOP7 filmového roku 2013

Filmfanatic dal dohromady svojí sestavu nejlepších filmů roku 2013. A jelikož je pro něj signifikantní číslo 7, tak i těch nejlepších filmů roku 2013 bude 7. Pojďme na ně!

7. V zajetí démonů
Snad 1000x viděné, ale díky vybroušenosti jednotlivých scén naprosto strhující. Americká rodinka v novém domě, jenž ale skrývá strašlivé tajemství. Duchařina, na kterou jen tak nezapomenete a troufám si tvrdit, že po letech se jí dostane i nálepky klasika.

6. Europa Report
Nezávislý lowbudget určitě neuchvátí masy zmlsané novým Star Trekem a jemu podobnými blockbustery. Dozajista ale pohladí duše fanoušků nedávného Moon nebo klasiky 2001: Vesmírná odysea. Vědecká sci-fi s tak uvěřitelným příběhem tu totiž dlouho nebyla a když si navíc přičtete chytlavé foundfootage provedení, nemůže vás tenhle nezávislák zklamat.

5. Rivalové
Film o formulích a drsných chlapech v nich, který není čistě mužskou podívanou? Kdo by tomu uvěřil, že?! Ale je to tak. Rivalové jsou totiž především brilantní studií dvou rozdílných charakterů, které si jdou za stejným vysněným cílem, i když každý po svém.

4. Iron-Man 3
Tony Stark se napotřetí ukázal v nejlepší formě. Dokonalý mix akce a humoru dává dohromady nejlepší sólovou marvelovku (a to počítám i Návrat kapitána Ameriky aka prvního Avengera). Všechny ty současné remaky a nekonečná pokračování mi pijou krev, ale tady jsem si na konci říkal; sakra, chci víc Roberta Downeyho Juniora v kostýmu Iron-Mana. A to se rozhodně počítá.

3. Gravitace
Sci-fi nářez z oběžné dráhy, kde si jen tak ve skafandru poletuje George Clooney a Sandra Bullock. Cuarón se sice postupem času vzdaluje realitě, ale možná i díky tomu celý film šlape jak má a k tomu všemu se na něj opravdu skvěle kouká (v IMAXu, jak to vypadá na TV nebo PC greenu jsem zatím neotestoval).

2. Vlk z Wall Street
Můj oblíbenec Martin Scorsese se vrátil ke svému nejtypičtějšímu způsobu vyprávění; rozsáhlá freska o podvodníkovi z Wall Street je završením nepřiznané trilogie, která by se svým vývojem dala přirovnat k legendárním Kmotrům. Leonardo DiCaprio tu znovu potvrzuje, že je jedním z nejnadanějších herců své generace (ne-li tím vůbec nejnadanějším) a vy si s ním tuhle jízdu oslavující kapitalismus náležitě užijete.

1. Zmizení
Film, který ve vás zanechá tak nepříjemné pocity, ale vy ho právě proto budete milovat. Temná kriminální story o únosu dvou malých dívek, jenž má sice něco přes 2 hodiny, jenže celou stopáž se děj posouvá kupředu a vy tak dostáváte nové a nové informace. Mozaika vám ale stejně zapadne až takřka se závěrečnými titulky. Majstrštyk roku!

 

Tak co říkáte na tuhle sestavu sedmi NEJ filmů roku 2013? Který ze snímků byste vyřadili a který naopak doplnili? Nestyďte se o své názory podělit v diskuzi.

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku