Filmy mimo mainstream
20.01.2017 | bakeero

RECENZE: Deepwater Horizon: Moře v plamenech

Katastrofické filmy mají svojí zlatou éru dávno za sebou. Nejednomu z nás tenhle žánr reprezentuje mistrné Skleněné peklo a já se v dnešní recenzi srovnání s touhle klasikou neubráním. Moře v plamenech popisuje události na ropné plošině Deepwater Horizon, která se v roce 2010 následkem havárie potopila v Mexickém zálivu a byla z toho největší ropná katastrofa v amerických dějinách.

Ve filmu přilétáme na plošinu jen několik hodin před zmiňovanou katastrofou a postupně se seznamujeme s jejím fungováním. Poznáváme bodré zaměstnance společnosti BP i nesympatické hlavouny v košilích, kteří tlačí na řadové dělníky. Svojí roli tu nejlépe ztvárnil John Malkovich, ale je to celkem logické. Záporáci se vždycky hráli snáz. Na té dobré straně táhnou celou partu především Mark Wahlberg a veterán Kurt Russell.

První polovina filmu, kdy se pozvolna blížíme ke katastrofickému momentu, mě bavila a překvapivě fungovalo i napětí – a to i když člověk ví, že to zkrátka bouchne. I tak bylo zajímavé sledovat, jak probíhá práce na takhle obří ropné plošině.

Bohužel od okamžiku, kdy se moře ocitne v plamenech, vytrácí se z filmu jeho napětí a vy jste ztraceni v ohni. Nemůžu si pomoct, ale celá ta část, kdy jste měli mít strach o všechny zaměstnance, aby se bezpečně dostali z plošiny, prostě nefungovala. Bylo to především zmatečností děje, protože vůbec nebylo jasné, kdo se má kudy a kam dostat, aby si zachránil život. Všude jen samé výbuchy, ale o postavy prakticky nemáte strach. A právě tady si vzpomenete na dokonalost Skleněného pekla, které vás dokázalo přikovat do křesla právě proto, protože jste dokonale věděl, co musí hrdinové na plátně udělat.

Nakonec vám tedy na rtech ulpí jenom pachuť hořící ropy, která je tím hlavním hercem druhé poloviny filmu. Což je škoda, protože v té první vám filmaři představí zajímavé prostředí i zajímavé charaktery, které si bezesporu zasloužili najít lepší cestu z hořícího pekla.

4/7
Ropná plošina si vás získá hned. Škoda jen, že větší prostor na ní nedostali herci, ale plameny. Nová klasika katastrofického žánru se nekoná.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Deepwater Horizon: Moře v plamenech

Deepwater Horizon: Moře v plamenech / Deepwater Horizon

Akční / Drama / Thriller / Katastrofický
USA, 2016, 107 min

Režie: Peter Berg
Scénář: Matthew Michael Carnahan, Matthew Sand
Kamera: Enrique Chediak
Hudba: Steve Jablonsky
Hrají: Mark Wahlberg, Dylan O’Brien, Kate Hudson, Kurt Russell, John Malkovich, Gina Rodriguez, Joe Chrest, Chris Ashworth, J.D. Evermore, Deneen Tyler, Nazeema Bartek, Devin Posey, Ethan Suplee, Robert Segari, Jason Kirkpatrick, Garrett Kruithof, Douglas M. Griffin, John L. Armijo, Brad Leland, Ilan Srulovicz, James DuMont, Chris Angerdina…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku