Filmy mimo mainstream
18.11.2016 | bakeero

RECENZE: Sully: Zázrak na řece Hudson

Pamatujete na rok 2009, kdy v New Yorku na řece Hudson nouzově přistálo letadlo s poškozenými motory? Nikomu ze 155 cestujících se tehdy nic nestalo a to jen díky duchapřítomnosti a profesionalitě jednoho člověka. Kapitána Chesleyho Sullenberga přezdívaného Sully.

Ten se svým kopilotem Jeffem Skilesem dokázal přistát v ledových vodách Hudsonu, i když oba motory na jejich letadle byly vyřazené. Rázem z něj byl (nejen) americký hrdina. Ale Clint Eastwood nám v tomhle filmu ukáže, že ne všechno bylo tak růžové, jak byste čekali.

Sully i se svým kopilotem museli čelit vyšetřování a pochybám, jestli tenkrát nebylo lepší volbou vrátit se na letiště a přistát právě tam. Papaláši jim od stolu předhazovali analýzy i simulace, jenže ve vzduchu s letadlem bez motorů a se zodpovědností za 155 lidských životů tenkrát (naštěstí) nebyli oni, ale právě Sully se Skilesem. Zvítězí tedy zdravý úsudek nad byrokratickým aparátem?

Clint Easwood je ikona. Respektive je dvěma ikonami v jedné. Má za sebou skvostnou hereckou kariéru a v posledních letech si užívá také tu režisérskou. S Americkým sniperem získal titul nejvýdělečnějšího snímku v amerických kinech za rok 2014, a i když mu je už úctyhodných 86 let (!), na jeho rukopisu to vůbec není poznat. Se Sullym nám servíruje moderně odvyprávěný příběh bez zbytečné nastavované kaše a hodně příjemně mě překvapilo, že se to všechno vejde do velice střídmých 96 minut. Dovedu si představit, jak by s touhle látkou Hollywood naložit tak, že by z toho bylo více než dvouhodinové utahané drama. Eastwood ale vzdal poctu hrdinství pilotů na jedničku.

Ve filmu najdeme všechny otřepané trademarky heroizace postav – v tom dobrém slova smyslu, jenže se kolem toho nedělají zbytečné tanečky. Všichni ví, jak ta nejdramatičtější scéna filmu dopadne, ale Eastwood si s touhle nástrahou poradí doslova mistrně. Předhodí návnadu už v úvodní scéně a až do konce filmu za ní diváka plynule a nenuceně láká. A ten rád následuje.

Celý film samozřejmě hodně stojí také na Tomu Hanksovi. Jeho herecký projev je tradičně skvělý a Sully je v jeho podání přirozený sympaťák, kterému budete fandit, aby odolal vnucovaným pochybám o sobě samém. Vždyť přece zachránil 155 životů, sakra!

O tomhle filmu se hodně dobře píše a ještě lépe se na něj kouká. A to i když víte, jak to celé dopadne. Osobně bych ho bez rozmyslu doporučil shlédnout třeba mezi vánočními svátky. Tenhle film v sobě totiž nese také poselství o tom, že dokážeme nezištně a bez mrknutí oka pomáhat i v situacích, které jsou svým způsobem extrémní. Minimálně ve Spojených státech to tak mají.

5/7
Eastwood nepolevuje ani na prahu devadesátky! Sully je filmem, na který se krásně kouká a navíc vám vlije optimismus do žil.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Sully: Zázrak na řece Hudson

Sully: Zázrak na řece Hudson / Sully

Drama / Životopisný
USA, 2016, 96 min

Režie: Clint Eastwood
Předloha: Chesley Sullenberger (kniha), Jeffrey Zaslow (kniha)
Scénář: Todd Komarnicki
Kamera: Tom Stern
Hudba: Christian Jacob
Hrají: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Anna Gunn, Autumn Reeser, Holt McCallany, Jerry Ferrara, Max Adler, Sam Huntington, Wayne Bastrup, Valerie Mahaffey, Jeff Kober, Mike O’Malley, Chris Bauer, Gary Weeks, Wilbur Fitzgerald, Brett Rice, Jeremy Luke, Robert Pralgo, Patch Darragh, Doris McCarthy, Ann Cusack, Michael Rapaport…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku