Filmy mimo mainstream
10.08.2016 | bakeero

RECENZE: Mělčiny – čekání na krvavý příliv

Žraločí filmy. Tenhle subžánr nastartovaly v roce 1975 Spielbergovy Čelisti a nutno smeknout před tím, že dodnes zůstávají na vrcholu. Nikdo od té doby zkrátka nenatočil lepší žraločí film. A to už je, prosím pěkně, 41 let! Jak by si v případné konfrontaci s touhle legendou vedly Mělčiny?

Nebudu vás napínat a prozradím, že sakra dobře. Tedy, nechápejte mě špatně; mistra nepřekonají, ale jde o ten typ žraločího filmu, který lze bez rozpaků zařadit mezi kvalitní. Dokonce bych se nestyděl zařadit ho do té nejužší TOPky.

Možná k tomu přispívá i triviálně jednoduchá zápletka, která je o tom, že si pohledná Američanka Nancy (Blake Lively) vyrazí zasurfovat na tajnou zapadlou pláž kdesi v Mexiku a tam na ni zaútočí žralok. Nic víc ve filmu není. A i přesto je v něm dost napětí a dokonce i akce, včetně efektních žraločích útoků.

Režisér Jaume Collet-Serra (Orphan, Neznámý, NON-STOP, Noční běžec) si s námi na začátku trochu pohraje, když nám předhodí matoucí stopu ve formě nalezené kamery GoPro, ale pak už s námi hraje vyloženě férovou hru. Což neplatí o prehistorickém zabijákovi, který krouží kolem hlavní hrdinky. Ta uvízla na mělčině, jen pár desítek metrů od břehu a příliv se nezadržitelně blíží…

I když je film poměrně krátký, rozjíždí se relativně dlouho. Všechno ale naštěstí klape, takže pozvolné seznamování s ústřední postavou vás nebude otravovat. Dočkáte se i efektních náhledů na displej jejího mobilního telefonu, těšit se můžete také na sérii reklamních slowmotion záběrů (patřičně efektivních) o tom, jak si navléknout neopren, namazat prkno a vydat se vstříc těm nejlepším vlnám. Zkrátka taková pohádka. Dokud se vlny nezbarví do ruda.

Pak se pohádka změní v holý boj o přežití. Nancy se během něj chová celkem logicky, takže zamrzí snad jen to, že ke konci film od téhle uvěřitelnosti přece jen trochu uhne. Na výsledném hodnocení a celkovém zážitku to ale nic nezkazí. Proto se do těchhle Mělčin bez rozmyslu vydejte. Pokud už tedy máte po dovolené u moře ;-)

6/7
Jeden z nejlepších žraločích filmů. Na minimálním prostoru dostanete maximální napětí a atmosféru. I povedené žraločí záběry.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Mělčiny – čekání na krvavý příliv

Mělčiny / The Shallows

Drama / Thriller / Horor
USA, 2016, 87 min

Režie: Jaume Collet-Serra
Scénář: Anthony Jaswinski
Kamera: Flavio Martínez Labiano
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Blake Lively, Óscar Jaenada, Brett Cullen, Sedona Legge, Janelle Bailey, Chelsea Moody

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku