Filmy mimo mainstream
24.05.2016 | bakeero

RECENZE: Captain America: Občanská válka

Začalo to v roce 2008 filmem Iron Man a tenkrát to bylo hodně fajn. Jak ale působí setkání s (už) okoukanými hrdiny marvelovského univerza dnes? Kdo čekal, že žádných velkých překvapení se nedočkáme, ten se nemýlil.

První Captain America byl pro Filmfanatica v roce 2011 tak trochu zjevením. Odvahou natočit film striktně ve starém stylu (myšleno stavbou vyprávění a jednovrstvostí) posbíral dokonce i nemalé sympatie. Druhý díl, respektive Návrat prvního Avengera, byl pak parádní podívanou, kterou v marvelosvké hierarchii stavím jen o kousíček níž, než první Avengery. Bohužel třetí “sólovka” Kapitána Ameriky nenavazuje na vzestupnou tendenci.

Film se sice znovu snaží přijít s novým tématem, které je obzvláště u nás v současnosti možná až nepříjemně aktuální (všemožné registry vs. svoboda), ale ústy starých a okoukaných známých nám tenhle příběh nějak neštymuje. Sice mu rozumíme, ale možná už jsme toho od téhle party slyšeli a hlavně viděli tolik, že je nesmírně obtížné zaujmout naše smysly naplno.

Naštěstí stále funguje chemie mezi jednotlivými hrdiny a vy věříte jejich motivacím. Bez toho by nejnovější marvelovka klesla do průměru, kam ale rozhodně nepatří. Řemeslná stránka je (dle očekávání) na té nejvyšší možné úrovni a najde se i scéna, kde by si netrénované oko ryze digitálního mladého Starka spletlo s člověkem z masa a kostí. Doba, kdy herci nebudou potřeba je možná blíž, než jsme si mysleli. Ale zpět k filmu.

Marvel, respektive Disney, nepřichází s žádným překvapením. Do filmu sice perfektně uvede méně známé superhdriny (Ant-Man, Black Panther), ale ti by si zasloužili daleko více prostoru, nebo možná rovnou převzetí celé štafety. Právě oni totiž reprezentují svěžest, která už Iron Manovi, Kapitánovi a dalším zoufale dochází.

Při zpětném pohledu na to, jak se vrátily Star Wars, vychází Filmfanaticovi jasný výsledek, který ho netěší, ale jasně říká, že u Disneyho v nejbližší době nehodlají sázet na originalitu. Je to škoda. Právě ta totiž stála za zrodem v současnosti nejvýdělečnější a největší filmové série. Bez tvůrčí odvahy bude svět Avengers odsouzen k záhubě.

5/7
Průšvih to není, ale Marvel už zkrátka nešlape tak, jako dřív. Oproti DC má ale pořád náskok světelných let. Na což bohužel trpí.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Captain America: Občanská válka

Captain America: Občanská válka / Captain America: Civil War
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
USA, 2016, 147 min

Režie: Anthony Russo, Joe Russo
Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely
Kamera: Trent Opaloch
Hudba: Henry Jackman
Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Paul Rudd, Emily VanCamp, Tom Holland, Daniel Brühl, Frank Grillo, William Hurt, Martin Freeman, Marisa Tomei, John Kani, John Slattery, Hope Davis, Alfre Woodard…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku