Filmy mimo mainstream
16.06.2015 | bakeero

RECENZE: Jurský svět – skvělá reinkarnace klasiky

Spielbergův Jurský park byl před více než 20 lety (v r. 1993) neskutečným hitem. Miliony dětí kvůli němu trávily dětství nad knihami o dinosaurech a film samotný změnil také přístup k filmovým trikům. Od té doby se totiž stále víc a víc začaly prosazovat CGI triky. Ale na to, že by tahle látka tak masově oslovila i dnešní publikum, by ještě před časem asi vsadil málokdo.

Jenže je to fakt. Jurský svět je novým rekordmanem v tržbách za premiérový víkend nejen globálně, ale podle posledních čísel také v Americe. A Filmfanatic podotýká, že zcela zaslouženě, protože tohle je přesně ten typ filmu, který dokáže probudit lásku ke kinematografii na celý život.

Zápletka je ve své podstatě naprosto totožná, jako v prvním dílu. Z klece uteče nejnebezpečnější dinosaurus na ostrově Isla Nublar a zábavní park Jurský svět je rázem v ohrožení. Ještě předtím jsme ale uvedeni do tohohle fascinujícího světa stejně pohádkově, jako ve Spielbergově klasice. Očima dvou adolescentních sourozenců pronikáme stále hloubš do srdce ojedinělé atrakce a fascinace tímhle světem si nic nezadá právě s dětským nadšením.

Šikovné pomrkávání v podobě odkazů na původní Jurský park dává pamětníkům příjemně nostalgický pocit, že se vrací do známých míst a vzhledem k méně zkušeným návštěvníkům tak můžou převzít roli průvodce, ne-li přímo mentora. Tenhle efekt musí působit ještě daleko silněji při rodinné návštěvě kina. Dovedu si živě představit, jak se dítka ptají rodičů, co to má ten pán za tričko apod.

Jenže Jurský svět nesází jen na nostalgii. Naopak mistrně přidává trochu toho nového koření a tím je tady především charismatický sympaťák Chris Pratt. Tomuhle borci zkrátka budete fandit od první minuty a tak nějak přirozeně cítíte, že před sebou máte filmovou megastar budoucnosti. Nejspíš i příštího Indiana Jonese, dámy a pánové – mimo jiné.

Jenže odkazy se nečerpají pouze z Jurského parku a tak tu dostanete také jednu dinosauří cover verzi military výsadku z Alienů. K doslovnosti už chybí snad jen hláška “A čím tedy máme útočit? Nadávat?”. Garantuji vám, že tuhle scénu poznáte a budete si jí užívat plnými doušky.

Stejně jako celý svět zábavního parku, který ví, že jenom dinosauři už k ohromení davů nestačí, takže nabízí i něco víc. Není to sice žádná revoluce, ale přesně ten typ poctivé filmařiny, co se objeví jen párkrát za dekádu a stane se z ní rodinná klasika.

Jurský svět je prostě a jednoduše tou nejlepší ukázkou áčkového blocbusteru. A vzhledem k jeho dobrácké povaze mu bez rozmyslu odpustíte i těch několik málo kaněk, které však objevíte pouze při hodně detailním pohledu.

6/7
Dvacet let po prvním dinosauřím světě se zrodila jeho reinkarnovaná podoba a stejně jako originál, i ta se stala klasikou.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Jurský svět – skvělá reinkarnace klasiky

Jurský svět / Jurassic World

Akční / Dobrodružný / Sci-Fi / Thriller
USA, 2015, 125 min

Režie: Colin Trevorrow
Scénář: Rick Jaffa, Amanda Silver, Colin Trevorrow, Derek Connolly
Kamera: John Schwartzman
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D’Onofrio, Ty Simpkins, Nick Robinson, Omar Sy, B.D. Wong, Irrfan Khan, Jake Johnson, Brian Tee, Lauren Lapkus, Katie McGrath, Judy Greer, Andy Buckley, James DuMont, Gary Weeks, Eric Edelstein, Michelle DeVito, Erik Thirsk, Isaac Keys

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku