Filmy mimo mainstream
24.02.2015 | bakeero

RECENZE: Kingsman: Tajná služba – Bond na míru nové generace

Režiséra Mathew Vaughna si po Kingsmanovi definitivně řadím mezi nejlepší režiséry současné generace. Svoje kvality už totiž prokázal opakovaně – na rozdíl od jiných, kteří zazáří jednou a pak už pouze doutnají. Po krk v extázi může ještě leckdo považovat za odvárek, ale následné pecky Kick-Ass a X-Men: First Class patří k tomu nejlepšímu (a především nejzábavnějšímu), co jsem za poslední léta viděl.

Rukopis tohohle Angličana se dá rozpoznat poměrně snadno; dokáže si ze zaběhlých žánrových klišé dělat legraci, stejně jako je moderně interpretovat a u toho všeho dokáže mít to nejdůležitější – nadhled. Samozřejmostí je perfektně zvládnuté řemeslo, takže Vaughn si neutahuje z něčeho, co by sám nedokázal natočit.

Akční scény v podání tohohle ostrovana mě neuvěřitelně baví svojí nápaditostí a dynamikou, při čemž si však stále drží přehlednost a vy tedy víte, kdo koho zrovna mydlí po tlamě. Teď už ale k samotnému Kingsmanovi.

Film je zjednodušeně o tom, že soukromá tajná služba (nepodléhající tudíž politickým vlivům, ale ani korporátnímu diktátu svého majitele – funguje totiž jaksi z přesvědčení, ne pro naplnění cílů svého donátora) hledá po smrti jednoho ze svých členů jeho nástupce. A na pozadí tohohle konkurzu ještě stačí zachraňovat svět před šišlajícím Samuelem L. Jacksonem, který tu tak trochu ztělesňuje černou badass verzi Steva Jobse.

Kingsmani se drží hierarchie rytířů kulatého stolu, takže jejich počet je přesně daný a každý má svou přezdívku podle některého z bájných hrdinů. Velitelem (bondovským M) je tudíž Artuš, výzbrojářem (Q) Merlin apod. Rovněž si hodně zakládají na svém dress code, takže se nevyhneme ani návštěvě krejčovství, kde Kingsmanům šijí obleky přímo na míru.

Roli jednoho z nejlepších agentů tohohle společenství hraje Colin Firth. A i když je to volba nečekaná, sedí tomuhle uhlazenému Angličanovi podobně, jako před lety Liamu Neesonovi postava pomstychtivého tatíka v akční pecce 96 hodin aka Taken. Obsazení je ale trefou do černého ve všech rolích. Mladistvý floutek (nominant Colina Firtha na příštího Kingsmana) v podání neokoukaného Tarona Egertona je patřičně přidrzlý, ale přesto stále sympatický.

Michael Cane (hlava všech Kingsmanů Artuš) si toho M ve sutečné bondovce měl zahrát už dávno, Mark Strong coby sidekick Merlin potvrzuje svojí extratřídu (sakra, natočte s tímhle drsňákem remake Taxikáře!) a Luke Skywalker (Mark Hamill) je onou pověstnou třešničkou na dortu v jinak zbytečné epizodě profesora Arnolda. Úplně samostatnou kapitolou je záporák Samuela L. Jacksona a jeho zabijácká asiatka s pěkně ostrýma nohama (doslova).

Kingsman je prostě zábava od začátku do konce. Potěší prímovými narážkami na Bonda i dalšími popkulturními odkazy, nestydí se za svou přímočarost ani občasnou naivitu. Přesto dokáže také překvapit – třeba nekompromisním postojem ke svým hrdinům. Tohle je zkrátka ten nejlepší možný upgrade špionské látky pro novou generaci.

7/7
Bavil jsem se královsky. Kingsman mi padnul jako ten nejlepší oblek šitý přímo na míru v nejdražším londýnském krejčovství.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Kingsman: Tajná služba – Bond na míru nové generace

Kingsman: Tajná služba / Kingsman: The Secret Service

Akční / Dobrodružný / Krimi / Komedie
Velká Británie, 2014, 129 min

Režie: Matthew Vaughn
Scénář: Jane Goldman, Matthew Vaughn, Dave Gibbons, Mark Millar
Kamera: George Richmond
Hudba: Henry Jackman, Matthew Margeson
Hrají: Colin Firth, Taron Egerton, Samuel L. Jackson, Mark Hamill, Mark Strong, Michael Caine, Sofia Boutella, Jack Davenport, Sophie Cookson, Corey Johnson, Lee Nicholas Harris, Christian Brassington, Bjørn Floberg, Edward Holcroft, Hanna Alström

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku