Filmy mimo mainstream
03.02.2015 | bakeero

RECENZE: John Wick – nejlepší videoherní adaptace všech dob?

Johna Wicka předchází pověst zábavného akčního béčka. Natočili si ho kaskadéři podle sebe a pro potěchu svojí i všech fanoušků akčního žánru. Moje očekávání byla kvůli tomu možná až příliš nadsazená – i když jsem se toho snažil vyvarovat.

Kdo vlastně je John Wick? Je to bývalý špičkový nájemný zabiják. Pracoval pro ruskou mafii a splněním nesplnitelného úkolu si vysloužil právo odejít do hitmanovského důchodu. Kvůli ženě, kterou miloval – samozřejmě. Jenže osud tomu chtěl, že Wickova milovaná záhy umírá na blíže neupřesněnou chorobu a aby se její miláček nevrátil k zabijácké profesi, daruje mu posmrtně dárek.

Psa, kterého má John milovat a vyhnout se tak životu v nenávisti. Jenže co dělat, když mu fakanský synek šéfa ruské mafie (té mafie, pro kterou Wick pracoval) tohohle psa zabije a navíc šlohne nadupanou káru, na které si John zakládá? Tušíte správně; ve stylu Denzela Washingtona skoncovat s celou větví ruské mafie ve městě a přilehlém okolí.

Tenhle spouštěcí mechanismus budiž signifikantní pro celý film. Nenabídne vůbec nic nového, všechno už jsme stokrát viděli a tady to dostaneme znovu. Naštěstí však v dokonale padnoucím obleku, který baví.

Akční scény jsou dynamické a tvůrci tady rozhodně nevzdávali hold staré škole. Naopak šli moderní cestou, takže akční sekvence jsou vyloženě videoherní. Keanu Reeves například prochází diskotékou a za použití nejrůznějších komb postupně čistí parket od dřeváckých mafiánů, kteří mají o poznání slabší choreografii, než právě John Wick. Jinde zase zaplatí za azyl speciální měnou, kterou nejspíš uznává pouze společenství hitmanů a podobných momentů je ve filmu celá řada.

Nechybí postarší mentor (Willem Dafoe), nečestná vražedkyně, co nectí žádná pravidla, ani zásadový majitel garáže, kde nejspíš končí všechna kradená auta z města (John Leguizamo). Prostě universum videoherního GTA převedené na filmový materiál. Naštěsti, stejně jako v GTA, tak i tady je vše podáno s patřičnou nadsázkou.

Díky tomu nepůsobí John Wick trapně, ale hravě. Určitě pak osloví především mladší generaci diváků, která v něm uvidí převedení videoherních přestřelek do filmového světa. Čímž nabídne důvěrně známý zážitek, ale tentokrát zprostředkovaný jinak, než přes gamepad herní konzole. Mně osobně je ale bližší oldschoolová akce, kde sice není tolik pozlátek a efektů, ale o to víc je v ní chlapáctví, prachu a špíny. Washingtonův Equalizer mi prostě seděl víc. Což ale neznamená, že John Wick není zatraceně zábavný akční film. Pro Keanu Reevese je to navíc první skutečně dobrý film od Street Kings (2008). Což je nějakých 6 let!

5/7
Adaptace neexistující videohry. Patosu a klišé až na půdu, ale ve sklepě naštěstí nechybí nadsázka. Díky těmhle základům John Wick obstojí.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: John Wick – nejlepší videoherní adaptace všech dob?

John Wick

Akční / Thriller
USA / Čína / Kanada, 2014, 101 min

Režie: Chad Stahelski, David Leitch
Scénář: Derek Kolstad
Kamera: Jonathan Sela
Hudba: Tyler Bates, Joel J. Richard
Hrají: Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Alfie Allen, Willem Dafoe, Dean Winters, Adrianne Palicki, Toby Leonard Moore, Daniel Bernhardt, Bridget Moynahan, Bridget Regan, Ian McShane, John Leguizamo, David Patrick Kelly, Lance Reddick, Keith Jardine, Kevin Nash, Clarke Peters, Jason Isaacs, Thomas Sadoski, Marija Skangale, Randall Duk Kim

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku