Filmy mimo mainstream
09.12.2014 | bakeero

RECENZE: The Guest – Bourneův bratranec bez budoucnosti

Z turnusu se zpátky do Států vrací voják David. A přesně podle slibu, jež dal padlému kamarádovi, vedou jeho kroky rovnou k rodině zemřelého. Hodlá se o ní postarat a pomoct v rámci svých možností. Jenže poměrně záhy začneme zjišťovat, že ne všechno musí být tak, jak se zprvu zdálo.

V hlavní roli univerzálního vojáka Davida uvidíme mix Bradleyho Coopera a Ryana Goslinga – Dana Stevense (nedávno k vidění např. v procházce Mezi náhrobními kameny). Což je pro film samo o sobě dost signifikantní. Tušíte, že něco podobného už jste viděli, ale nemůžete zacílit konkrétně. Zajímavou atmosféru ještě podtrhuje výborná hudba, která skvěle pracuje se zvukem syntetizátorů (určitě si vzpomenete na ústřední melodii z Cold in July).

The Guest natočili tvůrci poměrně vychvalovaného slasheru You’re Next. Film je správně uvědomělým akčním béčkem, takže čekejte předvídatelné bitky, hodně krve a nic moc složitý děj. Který je vlastně takovým agentem Bournem bez minulosti. Mytologie se tu ale nerozvádí víc, než je vyloženě nutné, takže spousta otázek zůstane nezodpovězena.

Místy až parodicky ale působí závěrečná akční část, kdy na scénu vstupuje vykulený šéf supertajného programu. Dorazí i s komandem svých naprosto neschopných mužů v černých uniformách a začínají se dít věci. Při zběsilé střelbě na rodinný domek jsem se začínal sám sebe ptát, jestli už tvůrci nezašli příliš daleko. Ale nakonec to právě díky přiznané béčkovosti ukočírují.

Poslední scéna ala Leon je finálním pomrknutím na diváka a můžeme začít spekulovat, jestli se The Guest dočká poračování. Podle mě ne, ale tohle setkání jsem si užil. Těšilo mě.

4/7
Osobité akční béčko. Trochu netradiční a machrující. Jenže si to může dovolit, protože takovéhle filmy už se moc netočí.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: The Guest – Bourneův bratranec bez budoucnosti

The Guest

Thriller
USA, 2014, 99 min

Režie: Adam Wingard
Scénář: Simon Barrett
Kamera: Robby Baumgartner
Hudba: Steve Moore
Hrají: Dan Stevens, Maika Monroe, Brendan Meyer, Sheila Kelley, Leland Orser, Lance Reddick, Chase Williamson, Joel David Moore, Tabatha Shaun, Candice Patton, Ethan Embry, Matthew Page, Jesse Luken, AJ Bowen, Chris Ellis

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku