Filmy mimo mainstream
16.10.2013 | bakeero

Seriál: Okresní přebor – první liga na vsi

V bizarní realitě českého fotbalu už se první liga na vesnici několikrát podívala (Blšany, Drnovice). V našem případě ale do Houslic zavítá první liga seriálová. A to rovnou její špic!

Okresní přebor je pro lidi znalé prostředí zfilmováním vlastních zkušeností. A právě díky uvěřitelnosti postav i jejich autenticitě dokáže seriál oslovit také ty, kterým kulatý nesmysl neříká zhola nic. Fanatismus Jirky Luňáka totiž musejí znát alespoň zprostředkovaně, stejně jako další archetypy postav; předsedu se slavnou minulostí, pokladníka se závislostí na hazardní hře nebo majitele místní restaurace, který šidí na pivu. Zkrátka celou galerku typů, které se motají kolem fotbalu. Mimo to však nesou také řadu rysů, jenž si spojujeme s naší národní náturou. Proto jsou postavy univerzální a přístupné širokému diváckému publiku.

Mimo to je Okresní přebor řemeslně výborně zpracován a podle mě jde asi o nejlepší seriál v samostatné historii Česka. Svým způsobem se mu dokáže přiblížit snad jen další novácká podívaná; Hospoda. Která ale má, nejspíš hlavně díky počtu epizod, daleko kolísavější kvalitu. Tomu se Okresní přebor naštěstí vyhnul, protože případný sequel je odvyprávěn na konci 16. epizody a jedinou logickou nadstavbou seriálu je pak prequel. Ve kterém už exceluje Miroslav Krobot, coby Pepik Hnátek.

Na seriálu je zkrátka vidět to, že si s ním tvůrci dali skutečně práci. Třeba, že vymýšleli názvy týmů, které neexistují, ale jejich názvy zní natolik uvěřitelně, že byste Psojedy klidně hledali na mapě. Stejně jako Svojčice nebo Lovosáry – a to už je město!

7/7
Okresní přebor je bezesporu první ligou naší seriálové scény. Její absolutní špicí, protože lepší český seriál budete hledat jen těžko.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
Seriál: Okresní přebor – první liga na vsi

Okresní přebor (TV seriál)

Komedie / Sportovní
Česko, 2010, 16×22 min

Režie: Jan Prušinovský, Jakub Kohák
Scénář: Petr Kolečko, Jan Prušinovský
Hrají: Ondřej Vetchý, David Novotný, Ladislav Hampl, Jakub Kohák, Petr Růžička, Pavel Kikinčuk, Luděk Sobota, Leoš Noha, Jaroslava Pokorná, Tatiana Vilhelmová, Marika Procházková, Alena Mihulová, Ivan Trojan, Pavel Nečas, Petr Franěk, Lukáš Langmajer, Jan Václavík, Petra Hobzová, Lukáš Příkazký, Jana Pidrmanová, Ladislav Županič

 

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku