Filmy mimo mainstream
06.01.2017 | bakeero

RECENZE: The Autopsy of Jane Doe – jedné noci na pitevně

Dům, ve kterém byla vyvražděna celá rodina nejeví známky násilného vniknutí. Spíš to vypadá, jako by se všichni chtěli dostat ven. Ve sklepě tohohle domu pak policie nachází tělo neznámé dívky, která do rodiny nepatřila. Kdo to je? A co dělá její nahé tělo zahrabané ve sklepě?

Prozatímně dostává jméno Jane Doe, což je v Americe zástupné jméno, když neznáte identitu nějaké ženy. Šerifovi je jasné, že tahle story je magnetem pro novináře a rád by jim dal nějaké odpovědi. Nejlépe hned ráno, takže Jane odváží do pitevny koronera Tommyho Tildena, ve které mu asistuje jeho syn Austin. Tyhle dva čeká noční šichta, na kterou jen tak nezapomenou.

Režisér Andre Ovredal se poprvé blýsknul povedeným Lovcem trolů, jemuž se dostalo hodně pozitivního přijetí. Filmfanaticovi sice trošku vadilo, že film si nedokázal vybrat mezi komediálním a ryze hororovým přístupem, ale to se u téhle pitvy nestalo a je to jedině dobře. The Autopsy of Jane Doe je totiž jedním z nejlepších hororů roku 2016.

Na minimálním prostoru prakticky jedné jediné pitevny se rozehrává příběh daleko mysterióznější a děsivější, než by kdokoli čekal. První forenzní část je vyvedenou alternací na všechny kriminálky napříč Spojenými státy a působí hodně svěžím dojmem. Když pak ve druhém dějství začnou docházet věděcké argumenty, nastoupí mytologie a na scénu se dostane také řada otřepanějších žánrových postupů. Divák v tu chvíli začne cítit půdu pod nohama, ale je to jen zdání. Finální rozřešení je totiž znovu dosti originálním počinem a ve vás tak po zhlédnutí tohohle hororu zůstane pocit až nečekaně svěží podívané. A pak že je tenhle žánr dokonale vytěžen.

The Autopsy of Jane Doe je hororem hlavně pro ty, kdo mají v žánru nakoukáno a hledají něco originálního. Právě tihle diváci si pitvu užijí ještě víc, než nezkušení zelenáči, kteří se na patologii podívají poprvé. Ani jedna skupina ale nezapomene, jak čekala na mrknutí…

5/7
Na pitevně se dá s jednou mrtvou holčinou za jednu noc zažít tolik hrůzy, až by člověk nevěřil.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: The Autopsy of Jane Doe – jedné noci na pitevně

The Autopsy of Jane Doe

Horor
Velká Británie, 2016, 86 min

Režie: André Øvredal
Scénář: Ian B. Goldberg
Kamera: Roman Osin
Hudba: Danny Bensi, Saunder Jurriaans
Hrají: Brian Cox, Emile Hirsch, Olwen Catherine Kelly, Ophelia Lovibond, Michael McElhatton, Mark Badham, Parker Sawyers…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku