Filmy mimo mainstream
21.07.2015 | bakeero

RECENZE: Krokodýl: Návrat do krvavé laguny

Ruku na srdce; kolik znáte kvalitních krokodýlích hororů? Filmfanatica napadá snad jen Aligátor, ale je si plně vědom toho, že velkou roli v kladných vzpomínkách bezesporu hraje nostalgie. Kdoví, jak bych tuhle městskou legendu osmdesátých let hodnotil dneska. I proto jsem rád, že vás můžu seznámit s čerstvějším zastáncem kvalitního survival hororu, ve kterém je záporákem právě krokodýl-lidožrout.

V srdci nádherné australské divočiny se skupina turistů vydává na výletní plavbu. Ta se ale brzo mění na boj o přežití, když skupina naruší teritorium obrovského krokodýla mořského.

Přiznávám, zápletka je triviální a béčková až běda, ale nenechte se mýlit. Zpracování je v rámci žánru prvotřídní. Už úvodní seznamovačka s krajinou a prostředím je doslova uchvacující. Zní to jako to nejotřepanější klišé, ale já jsem se vážně přistihnul u toho, jak mě průlety nad říčním korytem řeky kdesi v Austrálii neskutečně baví. V tom správném poměru se totiž střídají s letmou představovačkou osádky výletní lodi (spíš loďky) – budoucích potencionálních obětí lidožravého krokodýla.

Vůbec chování postav je celkem uvěřitelné a sympaticky realistické. Burani se chovají buransky, ale ve chvíli, kdy se všichni ocitají v přímém ohrožení života, jdou všechny macho spory stranou a jde o jediné – přežít!

Sympatickým vývojem prochází také odhalování hlavního záporáka. Krokodýl není zprvu takřka vůbec vidět (nebo vidíme pouze obrysy v nočním světle) a pracujeme tedy hlavně se strachem z neviděného – skvěle fungují především záběry z pod hladiny (vizte fotku k recenzi). Postupem času ale monstrózní zvíře přece jen dostane na plátně větší prostor a v plné nahotě odhalí své rozměry.

Bohužel právě v poslední části, která sklouzává ke krvavé lázni v doupěti, film trochu ztrácí svojí perfektní atmosféru. Mění se totiž z úzkostlivé a stresující podívané takřka v arénový souboj. Někomu by ale právě poslední část mohla scházet, takže tvůrci tady (vcelku pochopitelně) ustoupili diváckým očekáváním na úkor tajemné atmosféry.

I když v závěru tedy tvůrce opustila odvaha, Návrat do krvavé laguny pořád zůstává jedním z nejlepších krokodýlích hororů, co jsem kdy viděl. Takže pokud máte chuť vyrazit na řeku, račte na palubu…

5/7
Jeden z nejlepších krokodýlích hororů. Správný mix tajemna a strachu z neviděného, který nakonec uspokojí také ty, co se na příšery rádi dívají.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Krokodýl: Návrat do krvavé laguny

Krokodýl: Návrat do krvavé laguny / Rogue

Thriller / Horor / Dobrodružný / Akční / Sci-Fi
Austrálie / USA, 2007, 88 min

Režie: Greg McLean
Scénář: Greg McLean
Hrají: Radha Mitchell, Michael Vartan, Geoff Morrell, John Jarratt, Stephen Curry, Sam Worthington, Robert Taylor, Mia Wasikowska, Heather Mitchell

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku