Filmy mimo mainstream
18.07.2017 | bakeero

DOKUMENT: Přetoč to! aneb jak fenomén VHS změnil filmový svět

Formát VHS přinesl do filmového průmyslu doslova revoluci. Videokazety pro sebe urvaly trh na dnes nepředstavitelných 15 let (!), během kterých byly médiem číslo jedna pro domácí sledování filmů. Kdo tu dobu nezažil, asi těžko si to dovede představit, protože dnes prakticky nepotřebujete sbírat unikátní filmové kousky – vše najdete online na netu. Ale byly doby, kdy přístup k filmům nebyl tak snadný.

Přetoč to! je podobně boží dokument jako Kam se hrabe Hollywood, který Filmfanatic rozebíral v podcastu ON AIR #003 (od 16:45). Láska k danému tématu totiž číší z obrazovky už od prvních vteřin a parádně k tomu sedí také zvolený obraz, který je v televizním formátu 4:3.

Až při sledování téhle pocty si totiž uvědomíte, jak drastický dopad měly VHSky na filmový svět. Vlastně se to svým způsobem dá připodobnit k dnešní době, kdy se studia brání online distribuci, protože mají stejný strach, že ztratí kontrolu nad svým produktem, jako tomu bylo během nástupu VHS. A právě při tomhle srovnání vám dojde, že evoluci (ani tehdejší revoluci) zkrátka nezastaví sebevětší moloch. Progres je neodvratitelný.

Zároveň se změnou distribuce se ale zrodil také naprosto nový trh, díky kterému mohly vzniknout filmy, jaké bychom asi jinak vůbec neviděli. Jednoduše by nevznikly. Levný formát dal prostě vzniknout levným filmům, které měly nejen bizarní názvy, ale také samotný děj. Byly to skvostné časy!

Přetoč to! rozhodně doporučuji všem. Bez rozdílu toho, jestli jste VHSky zažili, nebo ne. V porovnání s dnešním vývojem se v něm totiž dá najít až překvapivě mnoho styčných ploch. A je to jedna velká příjemná retro podívaná.

6/7
Magický výlet do doby, kdy domácímu sledování filmů vládl formát VHS. Parádní nostalgická pocta, která překvapivě reflektuje i aktuální témata.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
DOKUMENT: Přetoč to! aneb jak fenomén VHS změnil filmový svět

Přetoč to! / Rewind This!

Dokumentární / Historický
USA, 2013, 94 min

Režie: Josh Johnson
Hrají: Atom Egoyan, Jason Eisener, Cassandra Peterson, Frank Henenlotter, Mamoru Ošii, Šóko Nakahara, Charles Band, Lloyd Kaufman, David Schmoeller, Peter Rowe, Hiroši Takahaši, Kevin Tenney, Rocky Nelson, Julia Marchese, Evan Husney, Jošinori Čiba, Drew McWeeny…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku